Ľudstvo má konečne účinné lieky proti smrtiacej ebole

TA3 SITA
13.8.2019 10:24

Medicína pokročila v boji proti nebezpečnej krvácavej infekcii ebola o významný krok ďalej. Prvé testy liekov proti tejto chorobe dopadli veľmi dobre. Informoval o tom americký Národný inštitút pre alergie a infekčné choroby. Epidémia eboly sužuje Kongo, kde jej podľahlo viac ako 1 800 ľudí.

Vedci zaoberajúci sa bojom proti ebole majú lieky, ktoré im podľa ich názoru pomôžu zvíťaziť nad touto chorobou. V Konžskej demokratickej republike testovali na ľuďoch celkovo štyri lieky, pričom dva z nich majú výborné výsledky. Viac ako 90 percent nakazených môže prežiť, ak im tieto lieky podajú v ranom štádiu.

Americký Národný inštitút pre alergie a infekčné ochorenia uviedol, že lieky použijú na liečbu všetkých pacientov v KDR, kde za uplynulý rok zomrelo už 1800 ľudí. Lieky s označením REGN-EB3 a mAb114 neutralizujú vplyv vírusu na ľudské bunky. Vyvinuli ich vďaka protilátkam od osôb, ktoré prežili nákazu ebolou.

Lieky ZMapp a Remdesivir stiahli z testovania, keďže nepreukázali také dobré výsledky. S testami začali vlani v novembri pod dohľadom Svetovej zdravotníckej organizácie. Spomedzi pacientov, ktorí dostali liek REGN-EB3, zomrelo 29 percent. Z tých, ktorým podali mAb114, zas 34 percent. Až 94 percent ľudí, ktorí mali v krvi nízku hladinu vírusu prežilo po tom, ako dostali REGN-EB3, liek mAb114 zachránil životy 89 percentám takýchto pacientov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok