Mladá aktivistka navštívila prales v Nemecku. Bola zdesená

TA3 SITA
10.8.2019 18:48

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg, ktorá naštartovala celosvetové protesty študentov za zmenu politiky vlád v boji proti klimatickým zmenám, navštívila nemecký Hambachský prales.

Mladá aktivistka navštívila prales v Nemecku. Bola zdesená
SITA/AP

Ten sa stal bojiskom medzi ekológmi a záujmami bossov nemeckého hnedouhoľného priemyslu a obrázky z ekologických blokád a policajných zásahov z tohto lesa pravidelne zapĺňajú nemecké médiá. Gretu, ktorú na prehliadku lesa pozvala nemecká ekologická organizácia Koniec príbehu, na mieste vyhlásila, že „naša vojna proti prírode sa musí okamžite skončiť“ . Dodala, že pohľad na to, ako povrchové hnedouhoľné bane znetvorili kedysi ikonickú a vzácnu krajinu, ju napĺňa zdesením.

Hambachský les, ktorý leží medzi Kolínom nad Rýnom a Aachenom neďaleko od hraníc s Belgickom, je starý 12-tisíc rokov a oplýva nesmiernou biodiverzitou. Úrady napriek tomu pred dvoma rokmi povolili pokračovanie v jeho ťažbe na stavbu nových uhoľných baní. Ochranári sa snažili zabrániť výrubu okrem iného tak, že si v lese zriadili domčeky v korunách stromov a odmietali ich opustiť.

Ekológovia argumentujú okrem iného tým, že plánovaným výrubom polovice súčasnej plochy Hambachského lesa by sa zlikvidovala miestna populácia netopierov, a tiež tým, že rozširovanie uhoľných baní je v protiklade k cieľu obmedziť emisie oxidu uhličitého a spomaliť tým globálne otepľovanie, ktorý deklaruje nemecká spolková vláda.

Les, ktorý dnes ekológovia bránia, sa pritom rozkladá len na jednej dvadsatine pôvodnej rozlohy Hambachského pralesa. Veľkú väčšinu jeho plochy už vyklčovali v súvislosti s rozširovaním baní RWE od roku 1978 doteraz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok