Zákaz vydržal dva roky. Na Malorku opäť vrátili býčie zápasy

TA3 TASR
10.8.2019 07:52

Na Malorku sa v piatok po dvoch rokoch zákazu vrátili býčie zápasy. Stalo sa tak po tom, ako čiastočný zákaz tejto tradície zrušil španielsky ústavný súd, informovala stanica BBC.

Zákaz vydržal dva roky. Na Malorku opäť vrátili býčie zápasy
TASR/AP

Časť zákona prijatého malorským parlamentom zakazovala usmrcovanie býkov počas týchto zápasov známych ako korida. Španielsky ústavný súd však rozhodol proti danej legislatíve, argumentujúc tým, že ide o neodmysliteľnú súčasť týchto zápasov. Ochrancovia práv zvierat vyhlásili, že rozhodnutie súdu je "príšerné" a plánujú proti obnoveniu koridy na Malorke protestovať.

Malorská aréna Coliseo Balear, kde sa v piatok konal prvý obnovený býčí zápas, oslavuje tohto roku 90. výročie svojho vzniku. Na zápase sa zúčastnili štyria známi toreadori. Ústava krajiny chráni býčie zápasy ako súčasť španielskeho "národného dedičstva".

Býčie zápasy v rozličných podobách existujú v Španielsku najmenej od čias Rímskej ríše. Ich v súčasnosti najrozšírenejší formát zahŕňajúci matadora so súknom a mečom získal svoju podobu v 18. storočí. V Španielsku sa ročne usporadúvajú stovky býčích zápasov, ale ich počet klesá. Kroky k zákazu tejto tradičnej ľudovej zábavy učinili aj ďalšie dve španielske regionálne vlády - v Katalánsku a na Kanárskych ostrovoch. Mimo Španielska je táto činnosť obľúbená aj na juhu Francúzska, v Portugalsku a niektorých juhoamerických krajinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok