Po neúspešnom teste unikla rádioaktivita. Rusi vykupujú jód

TA3 ČTK
9.8.2019 15:34

Ruské ministerstvo obrany urobilo pri Severodvinsku neúspešný raketový test. Pri skúške motorov na kvapalné palivo došlo k výbuchu a následnému požiaru. Podľa ruských úradov v oblasti nakrátko stúpla radiácia. Z ruských médií prichádzajú správy o tom, že tamojší obyvatelia vo veľkom skupujú jód.

Vykúpili všetky zásoby

Rusi žijúci na severe krajiny, kde sa podľa úradov nakrátko zvýšila rádioaktivita po neúspešnom raketovom teste na strelnici ruského vojenského námorníctva, začali vykupovať jód. Uviedli to ruské médiá. Podrobnosti o teste, ktorý sa skončil výbuchom, sa ruské ministerstvo obrany rozhodlo utajiť.

"V lekárňach Archangeľska a Severodvinsku prudko stúpol dopyt po preparátoch obsahujúcich jód," napísala agentúra Interfax. Momentálne sa žiadne pilulky s jódom nedajú zohnať, pretože ľudia "vykúpili všetko", ako vyhlásil jeden lekárnik. Zhánka po jóde podľa neho vypukla ešte vo štvrtok večer a ľudia najskôr kupovali tabletky a potom i ďalšie preparáty a roztoky obsahujúce jód. Lekárnici objednali ďalší tovar, pretože zhánka po jóde pokračuje. Podľa miestneho serveru jód nie je v deviatich z 15 miestnych lekární, ale dopyt pokračuje.

Existuje teória, že preparáty s jódom dokážu ochrániiť organizmus pred radiáciou, ale neodporúča sa ich užívať bez konzultácie s lekármi, najviac sa to týka ľudí s problémami so štítnou žľazou, poznamenali noviny Vedomosti.

Na mesiac uzavreli záliv

Ministerstvo obrany už vo štvrtok oznámilo, že pri skúške raketových motorov na kvapalné palivo na skúšobnej strelnici pri Severodvinsku nastal výbuch a požiar. Priľahlú oblasť Bieleho mora, Dvinský záliv, uzavreli pre civilnú plavbu na jeden mesiac. Pri nešťastí zahynuli dvaja špecialisti, ďalší ľudia sa zranili. Asi 40 kilometrov od miesta nehody sa nakrátko zvýšila radiácia.

Zatiaľ čo ministerstvo obrany žiadne ďalšie podrobnosti nezverejnilo, na sociálnych sieťach sa objavili správy o zranených, údajne ich pre ožiarenie hospitalizovali v Moskve. Rádioaktivita po 30 minútach, podľa náčelníka civilnej obrany, trojnásobne prekročila prípustnú normu, než prudko klesla. Ľuďom vraj nič nehrozilo, väčšiu dávku dostane pacient pri vyšetrení na röntgene, napísali noviny Kommersant.

Uzavretie Dvinského zálivu predstavuje podľa nemenovaných zástupcov vojenského námorníctva preventívne opatrenie ohľadom miestneho rybolovu, pretože do týchto vôd sa mohlo dostať vysoko toxické raketové palivo. To sa v priebehu troch až štyroch týždňov natoľko rozriedi, že prestane byť nebezpečné. Naviac, vojaci potrebujú čas, aby našli a vytiahli z mora kusy zničenej techniky, potrebné k vyšetreniu príčin nehody.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok