Indonézia bude mať nové hlavné mesto. Jakarta už nebude metropolou

TA3 TASR
8.8.2019 16:14

Indonézsky prezident Joko Widodo potvrdil, že hlavné mesto krajiny sa presťahuje na ostrov Borneo. Súčasná metropola Jakarta na ostrove Jáva totiž leží pod úrovňou mora a postupne klesá. Veľkomesto okrem toho trpí chronickými dopravnými zápchami.

Na ostrov Borneo

Indonézsky prezident Joko Widodo potvrdil, že sa hlavné mesto krajiny presťahuje na ostrov Borneo. Súčasná metropola Jakarta sa totiž nachádza pod úrovňou mora a postupne klesá. Je tiež sužovaná chronickými dopravnými zápchami. "Hlavné mesto krajiny sa presťahuje na ostrov Kalimantan. Môže byť v Strednom Kalimantane, Východnom Kalimantane alebo Južnom Kalimantane," uviedol prezident na Twitteri, pričom použil indonézsky názov pre Borneo. "Všetky aspekty sa podrobne skúmajú, takže toto rozhodnutie bude v súlade s našou národnou víziou na ďalších 10, 50, 100 rokov," dodal.

Podľa agentúry DPA pripadajú do úvahy ako pravdepodobné lokality mesto Palangkaraya a oblasť neďaleko prístavu Balikpapan. Experti uvádzajú, že na rozdiel od iných častí Indonézie nie je väčšina Bornea náchylná na zemetrasenia a sopečné erupcie.

Do roku 2024

Vláda sa chce začať sťahovať do nového hlavného mesta do roku 2024, na konci Jokovho druhého päťročného funkčného obdobia. Minister plánovania Bambang Brodjonegoro už skôr v tomto roku uviedol, že takýto krok by stál do 33 miliárd dolárov (29,4 mld. eur). Financovanie by zahrňovalo aj povolenie developerom, aby mohli spravovať vládou vlastnené nehnuteľnosti v Jakarte výmenou za pomoc pri budovaní novej metropoly.

Ako hlavné príčiny presťahovania vláda uvádzala dopravné zápchy, časté záplavy a rýchlejší pokles pôdy. Približne 40 percent Jakarty je v súčasnosti pod hladinou mora a stále klesá. Oblasť Jakarty vrátane satelitných miest je domovom pre 30 miliónov ľudí. Vláda uviedla, že ekonomické straty spôsobené dopravnými zápchami v meste sa ročne odhadujú na sedem miliárd dolárov, v prepočte 6,2 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok