Vatikán vyčítal Bezákovi homosexuálnych kňazov aj prístup k pápežovi

TA3
14.7.2012 12:36

Zistili sme, čo mohlo viesť Vatikán k odvolaniu Róberta Bezáka. TA3 dostala dokumenty, ktoré naznačujú dôvody, pre ktoré musel obľúbený arcibiskup odísť zo svojho úradu.

Pápež Benedikt XVI. na začiatku júla odvolal arcibiskupa Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Vatikán si dôvody nechal pre seba, Svätá stolica však naznačila, že Bezák o svojich prešľapoch vedel.

O odvolaní informoval počas svätej omše v Katedrále sv. Jána Krstiteľa sám Bezák. Skonštatoval, že si nie je vedomý žiadneho pochybenia a netuší, komu jeho práca prekážala.

Jeho verziu potvrdzuje aj list, ktorý nám prišiel do redakcie. Bezák ho mal tento týždeň poslať na nunciatúru a všetkým biskupom. "So zrieknutím sa úradu trnavského arcibiskupa som nemohol súhlasiť, keďže som nepoznal konkrétny dôvod, pre ktorý by som sa v zmysle kánonického práva stal menej schopným zastávať svoj úrad a žiadny takýto dôvod ste mi neoznámili ani v osobnom rozhovore," uvádza sa v liste. Bezák sa údajne len dozvedel, že o úrad ho pripravila apoštolská vizitácia zo začiatku roka. Arcibiskupa o jej výsledkoch vraj nik neinformoval.

Výsledky utajenej vizitácie sa na verejnosť podľa všetkého nikdy nedostanú. My ale poznáme najdôležitejšie body, ktoré Vatikán vyčítal Bezákovi. Celkovo je ich 11. Prinášame vám niekoľko z nich:

2otazka.jpg
3otazka (1).jpg
4otazka.jpg
6otazka.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok