Zatýkanie exprezidenta sprevádzala dráma, padli aj výstrely

TA3 TASR
7.8.2019 22:40

Kirgizská polícia podnikla raziu s cieľom zadržať bývalého prezidenta Almazbeka Atambajeva. Zákrok im však skomplikoval dav jeho stúpencov, po ktorých začala strieľať gumovými projektilmi. Zranenia utrpelo najmenej 43 ľudí. Ministerstvo zdravotníctva oznámilo, že o život prišiel jeden člen špeciálnej jednotky.

Atambajeva podľa hovorcu jeho tímu, ktorého cituje tlačová agentúra TASS, zadržali a odviedli na neznáme miesto. K zásahu došlo vo chvíli, keď mal Atambajev na pozemku sídla stretnutie so svojimi stúpencami, informovala stanica Slobodná Európa.

Všetky cesty vedúce k exprezidentovmu sídlu boli zablokované bezpečnostnými zložkami. Podľa vyjadrenia kirgizského Štátneho výboru pre národnú bezpečnosť príslušníci zásahového komanda použili pri streľbe iba gumové projektily. K zásahu došlo po tom, ako Atambajeva v júli navštívil doma námestník ministerstva vnútra Mirlan Kanimetov a niekoľko ďalších činiteľov. Exprezident predtým trikrát odmietol reagovať na súdne predvolanie. Podľa kirgizských zákonov osoba, ktorá ignoruje tieto opatrenia, môže byť násilne zadržaná a predvedená na výsluch.

Atambajev čelí obvineniam z korupcie, nezákonného obohacovania sa a zneužitia svojho úradu v rokoch 2011 - 2017, keď bol kirgizskou hlavou štátu. Exprezident všetky obvinenia odmieta ako politicky motivované. Jeho právnik vyhlásil, že májová úprava legislatívy o imunite bývalých prezidentov je protiústavná. Kirgizskí zákonodarcovia drvivou väčšinou odhlasovali zbavenie Atambajeva imunity, čo umožnilo jeho trestné stíhanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok