Irán predstavil nové strely, je vraj pripravený na americkú brutalitu

TA3 TASR
6.8.2019 18:02

Irán predstavil tri nové strely s presným navádzaním, pričom minister obrany uviedol, že krajina je pripravená brániť sa pred americkou "brutalitou a konšpiráciami".

Irán predstavil nové strely, je vraj pripravený na americkú brutalitu
TASR/AP ilustračné

Iránsky minister obrany Amír Hátamí vyzdvihol predstavenie striel ako "ďalší význačný výsledok sily a dôstojnosti pre Iránsku islamskú republiku". Jásín je inteligentná navádzaná strela s rozklápacími krídlami, ktorá môže byť odpálená vo vzdialenosti 50 kilometrov od svojho cieľa z pilotovaného alebo bezposádkového lietadla.

Balaban je navádzaná pomocou navigačného systému GPS a vybavená rozklápacími krídlami, pričom môže byť pripevnená pod lietadlo. Káem je teplom navádzaná strela, ktorá dokáže zasiahnuť svoj cieľ s presnosťou 50 centimetrov. Strely boli predstavené na pozadí napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi a ich spojencami v Hormuzskom prielive - kľúčovom námornom koridore spájajúcom ropné krajiny na Blízkom východe s odberateľmi v Ázii, Európe a Severnej Amerike.

Napätie vzrástlo po tom, ako Spojené štáty vlani odstúpili od jadrovej dohody z roku 2015 podpísanej medzi Teheránom a svetovými mocnosťami a po tom, ako Washington začal uplatňovať voči Iránu kampaň "maximálneho nátlaku". Od mája tohto roku sú plavidlá v zmienenej oblasti napádané pri záhadných útokoch, bezposádkové lietadlá sú zostreľované a ropné tankery zadržiavané v strategických vodách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok