Žiadny odklad. Trump žiada za zločiny z nenávisti rýchle popravy

TA3 TASR
5.8.2019 17:59

Americký prezident Donald Trump oznámil, že požiadal ministerstvo spravodlivosti Spojených štátov, aby navrhlo legislatívu, v súlade s ktorou budú strojcovia masového vraždenia rýchlo popravovaní.

"Nariaďujem ministerstvu spravodlivosti, aby navrhlo legislatívu, ktorá zaistí, že tí, čo spáchali zločiny z nenávisti a masové vraždy, budú čeliť trestu smrti a že tento trest smrti bude vykonaný rýchlo, rozhodne a bez rokov zbytočného odkladu," uviedol americký prezident v televíznom prejave, ktorý predniesol z Bieleho domu.

Americký prezident sa obyvateľom Spojených štátov prihovoril v súvislosti s dvoma víkendovými ozbrojenými útokmi v Texase a v Ohiu, pri ktorých prišlo celkove o život 29 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia. Útoky označil Trump v pondelkovom prejave za "barbarské jatky" a tiež zlo spáchané proti "celému ľudstvu" a dodal, že nenávisť musí v spoločnosti nahradiť jednota. Spojené štáty podľa jeho slov zároveň musia "jedným hlasom odsúdiť rasizmus, fanatizmus a nadradenosť bielej rasy". Povedal tiež, že Amerika musí prestať s glorifikáciou násilia.

V sobotu zastrelil 21-ročný Patrick Crusius v nákupnom stredisku v meste El Paso v štáte Texas 20 ľudí a 26 zranil. O 13 hodín neskôr sa odohrala ďalšia streľba pred barom v meste Dayton v štáte Ohio, kde útočník zabil deväť ľudí vrátane svojej sestry a 27 zranil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok