Inšpekcia sa zaoberá Kočnerovou komunikáciou, MV hovorí o taktike

TA3 SITA
5.8.2019 15:43

Úrad inšpekčnej služby ministerstva vnútra sa zaoberá komunikáciou obžalovaného podnikateľa Mariana Kočnera. Uviedla to Petra Friese z tlačového odboru rezortu vnútra.

Inšpekcia sa zaoberá Kočnerovou komunikáciou, MV hovorí o taktike
TASR/Jakub Kotian

Šorl: Informácie sa dostávajú k niekomu, komu nepatria

"Z taktických dôvodov sa však v súčasnosti ku stavu konania nie je možné bližšie vyjadriť," dodala. Komunikáciu momentálne väzobne stíhaného podnikateľa zverejnil Denník N, pričom niektoré časti naznačujú možné ovplyvňovanie trestných konaní.

Predseda Okresného súdu v Prievidzi a viacnásobný kandidát na post ústavného sudcu Robert Šorl v tejto súvislosti skonštatoval, že ak má Slovensko problém v niektorej z bezpečnostných zložiek štátu, ide o políciu. "Ak je pravda, čo naznačuje zverejnená komunikácia, tak je to veľmi zlé. Problémom je, že sa informácie z bezpečnostného prostredia dostávajú k niekomu, komu nepatria. Nie je dobré ani to, že je tam naznačené ovplyvňovanie vyšetrovania,“ povedal Šorl.

"Je to pod kontrolou alebo nie?"

Sudca doplnil, že pre záujmové skupiny existujú medzery, keď nie je trestné konanie pod kontrolou viacerých ľudí. „Najväčším pánom trestného konania nie je prokuratúra, ale skôr polícia. Povedzme, že tá má informácie, ktoré získa operatívnou činnosťou a nezačne ich spracovávať procesne. Z toho vyplývajú ďalšie problémy, takže, ak je niekde kameň úrazu, bude to na polícii. Koniec koncov aj prokurátor má k dispozícii iba informácie, ktoré sú filtrované procesom. Ak nemá dovtedy spis, kým nie sú urobené určité úkony, tak prakticky nevie o tom, čo sa v tom konkrétnom prípade deje,“ dodal sudca.

Podľa zverejnenej komunikácie Marian Kočner napríklad nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi v apríli 2018 napísal "Ruska volajú na inšpekciu vypovedať. Je to pod kontrolou alebo ani nie? Teda, či ešte platí dohoda s Milanom…". Podľa denníka Bödör odpovedal „Neviem. Podľa mňa áno.“ Šéfom policajnej inšpekcie bol vtedy súčasný policajný prezident Milan Lučanský. Ten však zdôraznil, že sa s nikým v tejto veci nedohadoval a nebol v žiadnom kontakte s Marianom Kočneromm alebo Bödörom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok