Sporný Kašmír prišiel o autonómiu, Pakistan krok Indie odmieta

TA3 TASR
5.8.2019 10:02

Indická vláda pripravila prezidentský dekrét, ktorý spornému regiónu Kašmír v severozápadnej časti krajiny odoberá osobitný štatút. Indické úrady v tejto oblasti niekoľko hodín predtým zaviedli bezpečnostné opatrenia. Pakistanský minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kurajší tento krok odmietol.

Zrušili článok ústavy

Indický minister vnútra Amit Šáh parlamentu oznámil, že prezident podpísal dekrét, ktorý ruší článok ústavy č. 370 o udelení autonómneho štatútu himalájskemu regiónu Kašmír, v ktorom má prevahu moslimské obyvateľstvo. Opatrenie vstúpilo na základe dekrétu do platnosti "okamžite".

Kritici tohto opatrenia tvrdia, že vláda od neho očakáva demografické zmeny v prevažne moslimskom Kašmíre, uviedla agentúra AP. Zrušenie článku povolí príchod hinduistických osadníkov. Úrady v indickej časti Kašmíru zaviedli v pondelok zákaz vychádzania v jeho letnom hlavnom meste Šrínagar a okolitých oblastiach. Zároveň bol zablokovaný prístup na internet, nefungujú súkromné mobilné siete a pevné linky a takisto sú zakázané všetky verejné zhromaždenia.

Niekoľko regionálnych politikov oznámilo, že bolo na nich uvalené domáce väzenie. V niektorých častiach Šrínagaru bolo podľa miestnych obyvateľov rozmiestnené veľké množstvo vojakov a počuli tiež streľbu. Podobné obmedzenia boli v tejto časti Indie naposledy zavedené v roku 2016 po zabití vodcu miestnych povstalcov, ktoré vyvolalo niekoľko mesiacov trvajúce násilné pouličné protesty s takmer 100 mŕtvymi.

ind_ac1100ae-e1a1-58ef.jpg

Pakistan s dekrétom nesúhlasí

Krok Indie odmietol pakistanský minister zahraničných vecí Šáh Mahmúd Kurajší. Pakistanskej televíznej stanici oznámil, že Pakistan vyvinie diplomatické úsilie, aby zabránil odobratiu štatútu na základe prezidentskému dekrétu, ktorý vstúpil do platnosti okamžite po vydaní. Kurajší je v súčasnosti v Saudskej Arábii na tradičnej moslimskej púti do Mekky.

Prezident pakistanskej časti Kašmíru Sardár Masúd Chán indický dekrét takisto odmietol a povedal, že India by v prípade takejto situácie mohla "vstúpiť do vojny" s Pakistanom.

Napätie stúpa

Napätie v Kašmíre, o ktorý sa sporia India a Pakistan, začalo najnovšie narastať v posledných desiatich dňoch, keď tam India oficiálne poslala najmenej 10.000 vojakov. Bezpečnostný zdroj však pre AFP uviedol, že k týmto vojakom pribudlo ďalších 70.000 mužov, čo sa považuje za bezprecedentnú úroveň indickej vojenskej prítomnosti v tejto oblasti.

Indická armáda v nedeľu vyhlásila, že pakistanskí vojaci a milície sa pokúsili prekročiť demarkačnú líniu v Kašmíre. Pokus bol odrazený, pričom najmenej päť útočníkov bolo zabitých. Pakistan tieto tvrdenia odmietol. Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan, pričom oba štáty si robia nároky na celý tento himalájsky región. Od konca 80. rokov minulého storočia v oblasti bojujú povstalci za nezávislosť Kašmíru alebo za spojenie sa s Pakistanom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok