Zrušili stovku letov a zastavili metro. Hongkong ochromil štrajk

TA3 TASR
5.8.2019 07:52

Viac ako 100 letov zrušili na medzinárodnom letisku v Hongkongu, kde prebieha generálny štrajk na podporu prodemokratických protestov. Podľa verejnoprávneho telerozhlasu RTHK rušenie letov najviac postihlo domácich dopravcov, ako sú Cathay Pacific a Hong Kong Airlines.

Štrajk podporuje demonštrácie

Problémy majú v rannej dopravnej špičke aj iné druhy dopravy. Spoločnosť MTR, prevádzkujúca metro, oznámila, že premávka na štyroch linkách bola čiastočne zastavená z dôvodu úmyselného blokovania dverí protestujúcimi. Agentúra AFP uviedla, že demonštranti na kľúčových staniciach blokovali dvere na súpravách, aby znemožnili ich odchod. Vo vypätej atmosfére došlo k niekoľkým konfliktom medzi nimi a rozhnevanými cestujúcimi.

Štrajk, na ktorom sa chce zúčastniť najmenej 24.000 ľudí z 20 sektorov ekonomiky, sa má konať v ôsmich štvrtiach Hongkongu. K napätej situácii sa pred novinármi po dlhšej odmlke vyjadrila správkyňa Hongkongu Carrie Lamová, podľa ktorej demonštranti dostali toto finančné centrum do "veľmi nebezpečnej situácie".

"Takýto rozsiahly rozvrat v mene určitých požiadaviek alebo nespolupracujúceho hnutia vážne podkopal verejný poriadok v Hongkongu a posúva naše mesto, mesto, ktoré všetci milujeme a mnohí z nás ho pomohli vybudovať, na pokraj veľmi nebezpečnej situácie," povedala Lamová. Zdôraznila, že vláda bude pri obnove poriadku a dôvery v Hongkongu postupovať "rozhodne". Demonštranti by mali "povedať nie chaosu a násiliu", dodala Lamová.

Niektorým hrozí väzenie

Hongkong, jedna z dvoch osobitných administratívnych oblastí Číny, je už deviaty týždeň dejiskom často násilných protestov proti návrhu zákona, ktorý by umožnil vydávanie jeho obyvateľov podozrivých zo spáchania trestných činov do pevninskej Číny. Protesty neutíchli ani po tom, čo ho Lamová vyhlásila za "mŕtvy". Demonštranti medzičasom od miestnej vlády žiadajú aj vyšetrovanie údajného neadekvátneho postupu polície pri zásahoch a rozpustenie zákonodarného zboru.

Úrady v Hongkongu a Pekingu naznačili, že by mohli voči demonštrantom nasadiť čínsku armádu, ktorá je v prípade potreby pripravená potlačiť "netolerovateľné" nepokoje. Desiatky demonštrantov už boli obvinené z výtržností, za čo im hrozí až desaťročné väzenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok