Mella chytili pri akcii Infrared, domov možno poletí špeciálom

SITA, Pravda, cas.sk, TA3, TASR
13.7.2012 15:44

Obávaného hornonitrianskeho bossa Mella chytili pri akcii Infrared, podľa informácií Pravdy si v Belize kúpil dom a domov možno poletí vládnym špeciálom.

Mella chytili pri akcii Infrared, domov možno poletí špeciálom
sanpedrosun.com

Kaliňák: Hľadáme najefektívnejší spôsob jeho prepravy

Použitie vládneho špeciálu je posledná možnosť ako dopraviť zadržaného Karola Mella zo stredoamerického Belize na Slovensko. Preveríme všetky možnosti a chceme nájsť najlacnejšiu a najrýchlejšiu, uviedol minister vnútra Robert Kaliňák. Akciu, na konci ktorej bolo zadržanie Mello, však komentovať nechcel a odkázal na tlačovú besedu policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Ministerstvo spravodlivosti ešte nebolo oficiálne informované o stredajšom zadržaní Mella v stredoamerickom Belize. "Zatiaľ sa preto k prípadu nebudeme vyjadrovať," informovala rezortná hovorkyňa Jana Zlatohlávková. Nové informácie nemá ani Mellov advokát Peter Schmidl, ktorý sa o zatknutí svojho klienta dočítal v novinách. "Nie sme v kontakte, ale vyzerá to tak, že čoskoro budeme," povedal.


Portál sme.sk informuje o tom, že zadržaný muž v štáte Belize je stopercente Mello. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa už konala aj jeho oficiálna identifikácia pomocou odtlačkov prstov a fotografií. Gašpar pre portál povedal, že akcia, v rámci ktorej bol zadržaný, sa volala Infrared. "Pred mesiacom sme poslali nášho šéfa Národnej ústredne Interpolu do jeho centrály v Lyone. Odovzdal im desať mien najhľadanejších osôb aj s našimi informáciami o tom, kde by sa približne mohli nachádzať," povedal Gašpar. 

Na základe toho lyonský Interpol vyslal do Belize svojho pracovníka, ktorý spolu s miestnou políciou zabezpečil zatknutie Mella. Momentálne je zatknutý pre porušenie imigračných zákonov Belize. V takom prípade by jeho vyhostenie na Slovensko nemuselo trvať tak dlho, ako to bolo v prípade vydávania súdom v Poľsku. Zadržali ho v meste San Pedro, momentálne sa nachádza v hlavnom meste Belize. Podľa údajov miestnych médií ho zatkli v stredu 11. júla. Stalo sa tak niekoľko mesiacov po tom, čo bol na neho vydaný medzinárodný zatykač. 

Mello je jedným z obvinených z vraždy bratislavského bossa skupiny sýkorovcov Petra Čongrádyho alias Čongiho, ktorého zastrelili 9. septembra 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke. Obvinený je aj z objednávky vraždy v Moste pri Bratislave. Od novembra 2006 bol na úteku. Zadržali ho 28. októbra 2010 v poľskom Krakove. Tamojšie justičné orgány ho na piaty raz vydali na trestné stíhanie na Slovensko. Do Bratislavy ho previezli v apríli a sudca ho posadil do väzby. Bratislavský krajský súd 19. mája 2011 ho pustil pre procesné chyby nižšieho súdu na slobodu.

Gašpar: Informáciu nám poskytol Interpol

Osoba, ktorú zadržali v stredu v štáte Belize je s najväčšou pravdepodobnosťou hľadaný Karol M., potvrdil to dnes šéf polície Tibor Gašpar. Priblížil, že v stredu asi o 21.00 h., obdržala národná ústredňa Interpolu na Slovensku informáciu o zadržaní pravdepodobne tejto hľadanej osoby. "Informáciu nám prostredníctvom generálneho sekretariátu Interpolu poskytla národná ústredňa Interpolu v štáte Belize, kde mal byť o 15.00 h tamojšieho času, čiže tiež v stredu 11.7., zadržaný pravdepodobne Karol M.," dodal Gašpar. Následne začalo prebiehať odovzdávanie informácií, ktoré smerovali k identifikácii tejto osoby.

V súčasnosti prebiehajú intenzívne rokovania o tom, akým spôsobom, v akom čase a na základe akých zákonných podkladov bude táto osoba odovzdaná slovenským orgánom. "Chcem zdôrazniť, že budeme celú akciu považovať za ukončenú až vtedy, ak bude táto osoba odovzdaná kompetentným orgánom SR na Slovensku," dodal Gašpar.

Záznam tlačovej besedy prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok