Letisko Bratislava má novú príletovú halu

SITA, TA3
13.7.2012 14:54

Po dostavbe terminálu o príletovú halu bude môcť letisko v Bratislave vybaviť ročne okolo 5 mil. cestujúcich. Letisko rokuje s bankami o poskytnutí úveru na financovanie rekonštrukcie a dostavby terminálu vo výške 42 mil. eur.

Letisko Bratislava má novú príletovú halu
SITA

Bratislavské letisko v piatok otvorilo pre verejnosť novú príletovú halu s ročnou kapacitou 1,5 mil. cestujúcich. Architektonicky je prepojená s odletovým terminálom, ktorý je v prevádzke už dva roky. Najväčšie domáce letisko po dostavbe terminálu tak bude môcť ročne vybaviť spolu okolo 5 mil. pasažierov na odletoch a príletoch. Zatiaľ využíva iba tretinu tejto kapacity. Bránami letiska vlani totiž prešlo takmer 1,6 mil. cestujúcich a v tomto roku by ich počet mal byť približne rovnaký.

Ako prví cez odovzdanú letiskovú príletovú halu prešli cestujúci na pravidelnej linke z Ríma. V piatok do večera si ju vyskúšajú aj pasažieri na ďalších charterových a pravidelných letoch z Burgasu, Enfidhy, Hurghady, Tel Avivu a Londýna. Výstavbu letiskového terminálu, vrátane jeho dostavby, uskutočnila spoločnosť ZIPP Bratislava, s.r.o. za tri a pol roka, pričom práce na stavbe príletovej haly trvali zhruba dva roky.

Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. rokuje s viacerými bankami o prijatí úveru v celkovej výške 42 mil. eur na financovanie rekonštrukcie a dostavby terminálu. Ako agentúru SITA informovalo ministerstvo dopravy, riadne valné zhromaždenie letiskovej spoločnosti vzalo na vedomie informáciu o rokovaniach s Klubom bánk (VÚB, a.s., Slovenská sporiteľňa, a.s., Tatra banka, a.s.) a so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou, a.s.

"Zároveň valné zhromaždenie zaviazalo predstavenstvo spoločnosti, aby akcionárom letiskovej spoločnosti predložilo indikatívnu ponuku financujúcich subjektov na získanie investičných úverov na krytie rekonštrukcie a dostavby terminálu. Predstavenstvo spoločnosti predložilo uvedené ponuky akcionárom spoločnosti a v tejto dobe sa skúmajú a vyhodnocujú," uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Pôvodné stavebné náklady na dostavbu letiskového terminálu sa mali znížiť zo 40,85 mil. eur na 33,19 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Celková hodnota výstavby nového terminálu, vrátane odletovej haly, ktorá je otvorená od júna 2010, sa tak mala znížiť zo 121 mil. eur na 113,3 mil. eur. Náklady na stavbu konštrukcie, obvodového plášťa a vnútorných priestorov boli znížené oproti plánovanému rozpočtu pre niektoré stavebné a technologické riešenia. Letisko doposiaľ vynaložilo na dostavbu terminálu finančné prostriedky z vlastných zdrojov.

Tender na stavbu nového terminálu a rekonštrukciu bývalej vybavovacej haly s predpokladanou cenou stavebných prác 92,94 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty vyhrala spoločnosť ZIPP Bratislava, s.r.o. s najlacnejšou spomedzi troch predložených ponúk, a to 85,91 mil. eur. Zmluva o výstavbe nového terminálu a následnej rekonštrukcii pôvodného terminálu bola uzatvorená 4. decembra 2008 pôvodne s platnosťou do marca 2012.

Spoločnosť Letisko M. R. Štefánika - Airport Bratislava, a.s. je zapísaná v Obchodnom registri SR od mája 2004, disponuje základným imaním vo výške 292,428 mil. eur. História letiska siaha do roku 1946. Spoločnosť je v úplnom vlastníctve štátu, keď Fond národného majetku spravuje 50,30 % akcií a ministerstvo dopravy 49,70 % akcií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok