Trvalo to mesiace. Sudánski generáli a lídri protestov sa dohodli na deklarácii

TA3 TASR
3.8.2019 07:39

Sudánski vládnuci generáli a lídri protestov dosiahli "úplnú dohodu" o ústavnej deklarácii, čo otvára cestu prechodu k civilnej vláde, informovala Africká únia.

Dohoda bola dosiahnutá po zdĺhavých rokovaniach medzi sudánskou vládnucou vojenskou radou a Alianciou za slobodu a zmenu, ktorá už celé mesiace riadi protestné hnutie v Sudáne. "Oznamujem sudánskej, africkej a medzinárodnej verejnosti, že obe delegácie sa plne dohodli na ústavnej deklarácii," povedal novinárom sprostredkovateľ AÚ Mohamed El Hacen Lebatt. Ten dodal, že sa ešte uskutočnia stretnutia, na ktorých budú diskutovať o oficiálnej podpisovej ceremónii.

Spory sa viedli najmä o právomoci navrhovaného spoločného civilno-vojenského vládnuceho orgánu, o rozmiestnenie bezpečnostných síl a imunite pre generálov za násilie súvisiace s protestmi. Sobotňajšie oznámenie nasledovalo po tom, čo vojenská rada ohlásila zatknutie deviatich príslušníkov polovojenských jednotiek za zabitie štyroch protestujúcich tínedžerov zo začiatku tohto týždňa, keď už druhý deň prebiehali rozhovory s vodcami protestov o budúcnosti krajiny. Zákrok voči členom obávanej polovojenskej organizácie Sily rýchlej podpory súvisel so smrteľným postrelením šiestich ľudí vrátane štyroch školopovinných detí, ktorí boli zabití v pondelok 29. júla počas demonštrácie proti nedostatku paliva a chleba v Ubajjide, hlavnom meste sudánskeho štátu Severný Kurdufán.

Zabitie týchto protestujúcich vyvolalo hnev po celom Sudáne. Vo štvrtok 1. augusta boli zastrelení ďalší štyria demonštranti v meste Ummdurmán, na druhom brehu Nílu oproti metropole Chartúm, informovali lekári napojení na protestné hnutie. Hovorca vládnucej vojenskej rady, generál Šamsuddín Kabbáší, uviedol v piatok novinárom, že proti ľuďom zodpovedným za štvrtkové násilie budú podniknuté opatrenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok