Johnson utrpel prvú volebnú porážku, jeho strana prišla o kreslo

TA3 TASR
2.8.2019 06:32

V doplňovacích voľbách vo waleskom obvode Brecon and Radnorshire zvíťazila kandidátka britských Liberálnych demokratov Jane Doddsová. Jej víťazstvo a zisk kresla v Dolnej snemovni britskom parlamente je vnímané ako prvá významná porážka nového konzervatívneho premiéra Borisa Johnsona, informovala na svojej webstránke stanica Sky News.

Zisk kresla pre opozičných Liberálnych demokratov zasadzujúcich sa za zotrvanie Británie v EÚ totiž znamená, že Johnson má aktuálne pri hlasovaní v Dolnej snemovni prevahu len jediného hlasu, uvádza ďalej Sky News.

Doddsová si v doplňovacích voľbách zabezpečila 13.826 hlasov (43,46 percenta), zatiaľ čo jej rival a predošlý poslanec za tento volebný obvod Chris Davies z Konzervatívnej strany získal len 12.401 hlasov (38,98 percenta). Na treťom mieste skončil kandidát Strany brexitu s 3331 hlasmi a na štvrtom kandidát hlavnej opozičnej Labouristickej strany s 1680 hlasmi, uvádza agentúra Reuters. Doplňovacie voľby podnietilo usvedčenie konzervatívca Daviesa z falšovania výdavkov súvisiacich s jeho mandátom. Politik bol odsúdený na verejnoprospešné práce a pokutu, voliči v jeho obvode však spísali petíciu, v dôsledku ktorej napokon o mandát prišiel a boli vypísané doplňovacie voľby.

Doddsová po oznámení volebných výsledkov uviedla, že prvým krokom, ktorý ako poslankyňa spraví, bude, že vyhľadá premiéra Johnsona a povie mu, aby sa "prestal hrať" s budúcnosťou Británie a "vylúčil brexit bez dohody". Volebná účasť v obvode Brecon and Radnorshire dosiahla 59,72 percenta a bola tak najvyššou spomedzi doplňovacích volieb do aktuálneho zloženia britského parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok