Mafia, či prekrytie škandálu? Politici reagujú na Kočnerove správy

TA3 TASR SITA
1.8.2019 16:13

Zverejnenie časti šifrovanej komunikácie Mariana Kočnera vyvolalo na slovenskej politickej scéne búrku reakcií. Jej obsah Daniela Lipšica, ktorého Kočner volal aj Gambino, neprekvapil. Boris Kollár, ktorý bol v správach označovaný ako "Vlekár", hovorí o zneužívaní policajnej moci. Robert Fico za zverejnením komunikácie vidí snahu prekryť škandál šéfa progresívcov. Pozrite si reakcie politikov aj právnikov.

Lipšic nebol prekvapený

Advokáta Lipšica komunikácia medzi Marianom Kočnerom a Norbertom Bödörom neprekvapila. "Zločinecké skupiny a biele goliere sa už od času môjho pôsobenia vo funkcii ministra spravodlivosti snažia o moju diskreditáciu, kriminalizáciu a likvidáciu," uviedol advokát. V pondelok uviedol, že z komunikácie vyplýva existencia zločineckej skupiny. "Na Slovensku fungovala zločinecká skupina zložená aj z vysokopostavených policajtov, prokurátorov a sudcov, ktorá dlhodobo spolupracovala s organizovaným zločinom a bielymi goliermi na Slovensku."

Organizovaná zločinecká skupina cieľavedome zneužívala policajnú moc, niektorých okresných prokurátorov, sudcov a podsvetie na to, aby diskreditovala nepohodlných politikov, reagoval predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár v reakcii na informácie zverejnené v Denníku N. Tie hovoria o pokusoch Kočnera a Norberta Bödöra diskreditovať Kollára a iných politikov. Voči sebe zachytil Kollár tri trestné stíhania, ktoré mali viesť dnes už bývalí vyšetrovatelia Štefan Jombik a Jaroslav Barochovský.

Podľa neho sa ho snažili zlikvidovať rovnako ako Daniela Lipšica, Igora Matoviča a Gábora Grendela (obaja OĽANO): „Záhadne to boli vždy Jombik a Barachovský, osobní vyšetrovatelia Mariana Kočnera, ktorí mu robili špinavú prácu.“ Podľa Kollára mu otvárali a zatvárali kauzy, keď začali stíhať údajne na jeho objednávku, poprípade zastavovali trestné stíhania vedené voči nemu.

Príklady zverejnenej Kočnerovej komunikácie:

„Ruska volajú na inšpekciu vypovedať. Je to pod kontrolou alebo ani nie?“

„Tak sa nám objavil na súde pán Šanta.“ „Tak prvé kolo máme v suchu.“

„Prosím ťa a k tomu Láskovi, čo mu dali šetriť zmenky, nevieme nič?“

„Dnes sme dopadli na súde výborne, Slina bol geniálny. Sudca zvažuje, či dá urobiť posudok KEU. Amerického znalca poslal dopi…"

"Ján Kuciak, Veľká Mača 558, Galanta.“

"Toho Lipsteina musíme tento rok dotiahnuť."

Zdroj: Denník N

Kiska apeluje, Fico hovorí o prekrývaní

Exprezident Andrej Kiska hovorí v súvislosti s Kočnerovou komunikáciou o mafiánskom štáte. Kočner a Bödör mal podľa Kisku mať "pod palcom" políciu a zneužívať ju v prospech Smeru-SD. Kiska to uviedol na sociálnej sieti. Kiska konštatoval, že od vraždy novinára Jána Kuciaka vychádza na povrch veľa skutočností o prepojení mafie s vládnou mocou. Vo svojom vyjadrení Kiska, ktorý zakladá stranu Za ľudí, apeluje na premiéra Petra Pellegriniho. Pýta sa, kde je a "prečo nemá tlačovku a negarantuje, že takéto veci sa už nedejú a nebudú sa opakovať".

Prekrývajú drogovú kauzu šéfa progresívcov Michala Trubana, tvrdí predseda Smeru-SD Robert Fico. "Médiá sa dnes pokúšajú prekryť škandál lídra PS M. Trubana, ktorý deťom na škole rozprával o svojich drogových excesoch. Keďže ide o obrovský problém, mocní v pozadí slovenskej opozície a médií sa rozhodli vytvoriť pseudokauzu o vplyve M. Kočnera na políciu. Fakty hovoria jasne o opaku. M. Kočner bol prvýkrát obvinený už v lete roku 2017, teda ešte pred vraždou. Dnes sedí vo väzbe a verím, že za vlády strany SMER-SD bude vynesený spravodlivý rozsudok," uviedol Fico na Facebooku.

Bugár: Komunikácia je vážne čítanie

"Politikom neprináleží komentovať akýkoľvek prebiehajúci súdny spor, a to do úplného rozhodnutia vo veci. Dôkazy, ich pravosť, respektíve súvislosti môže posudzovať len zákonný sudca," reagoval na komunikáciu šéf parlamentu a SNS Andrej Danko. 

Komunikácia je vážne čítanie. Orgány činné v trestnom konaní ho musia čím skôr rozmotať, uviedol predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Padni, komu padni," poznamenal a zdôraznil, že polícia, odkedy jej šéfuje Milan Lučanský, má rozviazané ruky. "Od nástupu nového prezidenta Policajného zboru policajti aktívne konajú, o čom svedčí aj to, že komunikáciu, ktorej časť bola medializovaná, zabezpečila polícia," doplnil Bugár. 

Na stole sú dôkazy, že mafia ovládla štát, povedal líder hnutia OĽANO Igor Matovič. Matovič tvrdí, že Bödör zabezpečoval za úplatok svedka, ktorý mal na súde svedčiť proti opozičnej strane a "zabezpečoval kompromitujúce informácie a diskreditáciu opozičných politikov."

"Obsah komunikácie medzi Bödörom a Kočnerom je jasným dôkazom, že Slovensko počas vlády Smeru-SD riadi mafia. Prepisy ich komunikácie zvyšujú dôvod na preverenie bezpečnostnej previerky SBS BONUL zo strany NBÚ. To, že Kočnerove chápadlá sú dlhé, nás neprekvapuje. Ale milo nás prekvapí, keď polícia a prokuratúra konečne voči tejto mafii začnú konať a v prvom rade od seba," reagovala SaS.

Komunikácia podľa Kočnerovho advokáta Mareka Paru nie je úplne preukázaná. "Nie je úplne preukázaná úplnosť komunikácie ani okolnosť, kto s kým komunikuje, a ani zákonnosť získania dôkazu. Obhajoba má prostriedky vysporiadať sa s týmto dôkazným prostriedkom," povedal Para s tým, že je "vyslovene znechutený" trvajúcimi únikmi z vyšetrovacieho spisu v kauze Kuciak. "Nielen z dôvodu, že mne ako obhajcovi orgány činné v trestnom konaní existenciu a obsah tejto komunikácie zamlčali, pričom až budúci týždeň, po zásahu prokuratúry, budem mať možnosť sa s týmito dôkazmi oboznamovať," zdôraznil obhajca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok