Začnú vyrábať stíhačky pre Slovensko, Pentagón zadal objednávku

TA3 SITA
1.8.2019 09:33

Americké ministerstvo obrany zadalo spoločnosti Lockheed Martin zákazku za 800 miliónov amerických dolárov na slovenské stíhačky F-16. Kontrakt zahŕňa výrobu a podporu 14 strojov F-16 určených pre slovenskú armádu. Ako ďalej informuje Ministerstvo obrany USA, vyrábané budú v meste Greenville v Južnej Karolíne a celá zákazka by sa mala skompletizovať do 31. januára 2024.

Lockheed Martin tak za výrobu strojov F-16 pre slovenskú armádu zinkasuje podľa aktuálneho prepočtu zhruba 725 miliónov eur. Slovensko však americkej strane uhradí vyše 1,6 miliardy eur. V tejto cene je započítaná aj logistická podpora, výcvik pilotov a pozemného personálu v Spojených štátoch amerických a munícia.

Otázny zostáva servis strojov, ktorý je podľa dostupných informácií zabezpečený na prvé dva roky, vrátane záručných opráv. Z celkovo 14 stíhačiek F-16 má byť 12 v jednomiestnej verzii a dve majú byť dvojmiestne tréningové stroje. Prvé štyri lietadlá Američania dodajú v roku 2022 a zvyšných desať o rok neskôr.

Vláda rozhodla o obstaraní nových stíhačiek ešte vlani v júli. Ministerstvo obrany zvažovalo vo finálnej časti okrem amerických strojov aj švédske Jas-39 Gripen. V prospech F-16 rozhodli väčšie operačné možnosti. V Spojených štátoch amerických sa bude pripravovať 22 pilotov a 160 profesionálov v rámci pozemného personálu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok