KĽDR vysvetlila odpálenie rakiet. Kim chystá vojenskú operáciu

TA3 TASR SITA
1.8.2019 06:28

Severná Kórea informovala, že deň predtým testovala nový raketový systém po dohľadom vodcu Kim Čong-una. Podľa severokórejskej štátnej tlačovej agentúry KCNA išlo o test nového raketometu s riadenými strelami "veľkého kalibru", ktoré "budú hrať hlavnú úlohu pri pozemných vojenských operáciách".

KĽDR vysvetlila odpálenie rakiet. Kim chystá vojenskú operáciu
SITA/AP

Podľa KCNA Kim Čong-un je spokojný s novým systémom a povedal, že čoskoro zohrá hlavnú rolu v jeho vojenskej operácii. Nespomenul pritom priamo Južnú Kóreu ani Spojené štáty, ktoré majú v krajine vojenské základne, no podľa expertov nový systém a tiež rakety, ktoré Severná Kórea testovala minulý týždeň, predstavujú vážne bezpečnostné riziko pre Južnú Kóreu.

Juhokórejskí zástupcovia v stredu vyhlásili, že severokórejské rakety leteli počas testu približne 250 kilometrov v nadmorskej výške 30 kilometrov a dokázali by zasiahnuť okolie Soulu či hlavnú americkú vojenskú základňu južne od mesta. Južná Kórea v súčasnosti preveruje všetky dostupné informácie o prípade.

Podľa nemenovaného amerického predstaviteľa Spojené štáty neplánujú žiadne zmeny v súvislosti s nadchádzajúcimi každoročnými vojenskými cvičeniami s Južnou Kóreou. Británia, Nemecko a Francúzsko požiadali Bezpečnostnú radu OSN, aby sa vo štvrtok zišla za zatvorenými dverami a prerokovala najnovšie raketové testy Severnej Kórey.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok