Dym sibírskych požiarov sa šíri za hranice, Putin povolal armádu

TA3 ČTK
31.7.2019 15:43

Lesné požiare v ázijskej časti Ruska likvidujú porast na ploche viac ako tri milióny hektárov a pokusy o hasenie väčšiny z nich ruské úrady vzdali. Napísala to agentúra Interfax. Dym komplikuje život miliónom ľudí, prenikol už i na územie Mongolska a zasiahol hlavné mesto Ulanbátar. Prezident Vladimir Putin k haseniu ohňa povolal armádu.

Dym sibírskych požiarov sa šíri za hranice, Putin povolal armádu
SITA/AP (ilustračné foto)

Územie veľkosti Belgicka

Živel už zasiahol územie veľkosti Belgicka. Ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti oznámilo, že na Sibíri hasiči aktívne zasiahli proti 147 požiarom, viac než 300 ďalších ohnísk však leží v ťažko dostupných oblastiach, kde sa z rozhodnutia miestnych úradov s ohňom nebojuje.

Požiar zatiaľ nemá ľudské obete, ohrozené podľa úradov nie sú ani väčšie mestá. Náklady na hasenie ale prevyšujú škody, ktoré by oheň mohol spôsobiť.

Putin o situácii hovoril s ministrom pre mimoriadne udalosti Jevgenijom Ziničevom a po vypočutí jeho informácií vydal príkaz k zapojeniu armády do hasenia požiarov na Sibíri a Ďalekom východe, informovala agentúra TASS. Z jej správy vyplýva, že plocha horiacej tajgy sa zväčšuje.

Živel môže urýchliť otepľovanie

Najviac požiarov hasiči zaznamenali v Jakutsku, Krasnojarskom kraji, Irkutskej oblasti, ktorú zároveň po prudkých a dlhotrvajúcich dažďoch postihli záplavy. Podľa správ oblastného vedenia sa tam situácia komplikuje a v mnohých okresoch vyhlásili stav ohrozenia. Hladina miestnych riek stúpa a zatopených už bolo niekoľko desiatok obcí. S ohňom na Sibíri bojuje niekoľko tisíc hasičov, nasadili aj leteckú techniku. Špeciálne lietadlá operujú najmä v Krasnojarskom kraji, na jeho celom území od začiatku týždňa platí stav ohrozenia.

Hovorca mongolskej požiarnej služby Purevžav Soronczonbold agentúre Nová Čína povedal, že dym zo sibírskych požiarov už zasiahol značnú časť Mongolska, i keď oheň na územie štátu zataľ neprenikol. Od pondelka je zhoršená smogová situácia na severe krajiny a v utorok večer dym dorazil na predmestie metropoly Ulanbátar.

Americká televízia CBS citovala zo správy Svetovej meteorologickej organizácie, ktorá varovala pred nebývale silnými požiarmi v Rusku, ale i na Aljaške a v Grónsku. Postupujúci živel môže mať dlhohobý dopad na klimatické zmeny a urýchliť otepľovanie, podľa meteorológov môže zosilniť topenie ľadovcov. Situáciu v Rusku podľa CBS komplikuje i fakt, že tamojší záchranný systém nemá na zvládnutie kalamity tak mimoriadneho rozsahu dostatok financií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok