Zlý signál pre ľudí. Politici reagovali na odchod šéfa z tímu Gorila

TA3
30.7.2019 17:06

Odchod Lukáša Kyselicu z pozície šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila a z polície je zlý signál pre spoločnosť. Zhodli sa na tom podpredseda SaS Ľubomír Galko a podpredseda hnutia OĽANO Gábor Grendel. SaS sa obáva, že narazil na pokusy o marenie vyšetrovania. Ak sa to potvrdí, bude žiadať vyvodenie zodpovednosti voči jeho nadriadeným.

Zlý signál pre ľudí. Politici reagovali na odchod šéfa z tímu Gorila
TASR/Milan Kapusta

Strata podpory i marenie vyšetrovania

„Je to veľmi zlý signál pre spoločnosť, ktorá túži po spravodlivosti, a, naopak, dobrá správa pre aktérov Gorily," skonštatoval Galko. Predpokladá, že Kyselica mohol naraziť na pokusy o marenie vyšetrovania. Podobne to bolo podľa neho aj s jeho predchodcom Marekom Gajdošom. "Ak sa tieto problémy potvrdia, strana SaS bude žiadať o vyvodenie zodpovednosti voči jeho nadriadeným, nevynímajúc prezidenta Policajného zboru Milana Lučanského," dodal.

"Neviem si predstaviť, že by toto urobil človek, ktorý by cítil podporu nadriadených," uviedol Grendel. Skonštatoval, že polícia sa odchodom bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara a ďalších "asi stále dostatočne nevyčistila".

Išlo o osobné rozhodnutie

Most-Híd sa k situácii zatiaľ vyjadriť nechce. "Nepoznáme dôvody rozhodnutia pána Kyselicu, preto sa k jeho odchodu nebudeme vyjadrovať," skonštatovala hovorkyňa strany Klára Debnár. Kyselica podľa svojich slov v utorok podal žiadosť o uvoľnenie zo služobného pomeru. Dôvody zatiaľ nechcel konkretizovať, urobí tak podľa svojich slov až po uplynutí dvojmesačnej výpovednej lehoty.

Prezídium Policajného zboru reagovalo tým, že ide o Kyselicovo osobné rozhodnutie a tím Gorila má naďalej plnú podporu vedenia Národnej kriminálnej agentúry. Vo vyšetrovaní bude pokračovať. Kyselica bol na čele tímu NAKA pre vyšetrovanie kauzy Gorila od 1. decembra 2016. Dovtedy bol jeho členom. Vo funkcii nahradil dovtedajšieho šéfa tímu Mareka Gajdoša, ktorý odišiel na vlastnú žiadosť do civilu. Kyselica pôsobí v ozbrojených zboroch vyše 20 rokov. V tíme Gorila, ktorý vznikol 9. januára 2012, bol od 26. januára 2012.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok