Vo väznici sa strhla bitka gangov, zomreli desiatky odsúdených

TA3 TASR
30.7.2019 08:58

Najmenej 57 väzňov prišlo o život počas nepokojov vo väzení na severe Brazílie, keď zvádzali medzi sebou boje znepriatelené gangy.

Zajali dvoch dozorcov

Šestnásti z mŕtvych mali odrezané hlavy po najnovších násilnostiach, ktoré otriasli brazílskym väzenským systémom sužovaným nedostatkom priestorov a súperením viacerých gangov. Boje vypukli v nápravnom zariadení v meste Altamira v štáte Pará a trvali niekoľko hodín. Došlo aj k zajatiu dvoch dozorcov, ale neskôr ich prepustili.

Brazílske televízne stanice priniesli zábery hustého čierneho dymu stúpajúceho z komplexu väznice a ľudí sediacich na streche budovy. "Je pravdepodobné, že mnohí z väzňov sa zadusili (dymom)," uviedol jeden z vládnych predstaviteľov štátu Pará pre agentúru AFP. Požiar v celách svojich rivalov, ktorý sa rýchlo šíril, založili lídri jedného z gangov. Na mieste sa nenašli žiadne strelné zbrane, ale pri potýčkach sa zrejme používali svojpomocne vyrobené nože. Ministerstvo spravodlivosti a verejnej bezpečnosti uviedlo, že organizátorov násilia premiestnia do federálnych väzníc, ktoré sú bezpečnejšie.

Tretia najväčšia väzenská populácia

Vo väzení v Altamire je v súčasnosti približne 311 väzňov, údajne má kapacitu pre 200 väzňov. V tejto väznici prišli o život v septembri 2018 pri násilnostiach siedmi väzni. Dozorcovia očividne potlačili pokus o útek. V máji tohto roku bolo 55 väzňov zabitých v niekoľkých nápravných zariadeniach v susednom štáte Amazonas. Násilnosti vznikli v dôsledku sporov gangov súvisiacich s obchodovaním s drogami.

Brazília má tretiu najväčšiu väzenskú populáciu po Spojených štátoch a Číne. V júni 2017 bolo v krajine 726.354 väzňov, vyplýva z najnovších oficiálnych štatistík zverejnených tento mesiac. Väzenská populácia značne presahuje odhadovanú kapacitu nápravných zariadení, ktorú odhadovali v roku 2017 na 423.242 väzňov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok