Trópy vystriedali silné búrky. Zatopilo domy, pivnice aj cesty

TA3 TASR SITA
27.7.2019 12:09

Zmena počasia priniesla so sebou silné prívalové dažde. Kým v piatok na väčšine území Slovenska teplota dosahovala aj 36 stupňov Celzia, v sobotu zasiahol najmä západ krajiny už silný dážď.

Zasiahli hasiči

Hasiči zaznamenali nárast výjazdov k udalostiam spôsobeným lokálnymi búrkami. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru Zuzana Farkasová. Najviac takýchto prípadov evidovali hasiči v Trnavskom kraji, kde zasiahli najčastejšie v okresoch Trnava a Piešťany.

V Bratislavskom kraji, najmä v hlavnom meste, pomáhali hasiči na siedmich miestach. Počasie skomplikovalo najmä dopravu. V hlavnom meste zatopilo podjazdy na Bajkalskej, Ružinovskej aj Vajnorskej ulici. Okrem tých zatopilo aj Zochovu, Staromestskú a Gagarinovu ulicu. Polícia musela usmerňovať premávku.

V Nitrianskom kraji zasiahli pri štyroch udalostiach, v Banskobystrickom a Žilinskom kraji pomáhali pri jednej udalosti. Z celkového počtu 29 udalostí zasiahli hasiči v ôsmich prípadoch pri popadaných stromoch a až na 21 miestach odčerpávali vodu zo zatopených rodinných domov, pivníc a cestných komunikácií.

Ministerstvo vnútra varuje

V búrke nie je vhodné jazdiť po zaplavených cestách alebo mostoch, ak človek nevie odhadnúť hĺbku vody. "Prejazd cez zaplavené oblasti môže byť extrémne rizikový, keďže automobil pri ponorení karosérie ľahko stratí kontakt s vozovkou," informuje sekcia krízového riadenia Ministerstva vnútra SR na sociálnej sieti.

Pri silnom daždi je tiež vhodné zatvoriť všetky okná a odstrániť látky, ktoré môžu pri styku s vodou vyvolať chemickú reakciu, ako napríklad jedy, žieraviny, kyseliny. "Nachystajte si nepremokavú obuv pre prípad, že budete musieť ísť von a priebežne sledovať hydrometeorologické spravodajstvo," radí MV SR. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na sobotu výstrahy pred búrkami pre celé územie Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok