Silné zemetrasenia vyhnali ľudí z domovov, hlásia mŕtvych

TA3 TASR
27.7.2019 07:19

Osem mŕtvych a najmenej 60 zranených si vyžiadali dve silné zemetrasenia na riedko osídlených ostrovoch v Luzonskom prielive na severe Filipín.

Obe zemetrasenia zasiahli provinciu Batanes nadránom, keď ľudia ešte spali. Vystrašení obyvatelia utekali zo svojich domovov a na snímkach miestnych médií vidno zrútené murované domčeky a hlboké trhliny na cestách. Úrady nevydali varovanie pred vlnami cunami.

Podľa geologickej služby USA udrelo prvé zemetrasenie s magnitúdou 5,4 o 4.15 h miestneho času (19.15 h SELČ v piatok). Druhé prišlo o necelé štyri hodiny neskôr, a to s magnitúdou 5,9. Filipíny ležia v tzv. Ohnivom kruhu - oblasti v Tichom oceáne, v ktorej sa vyskytuje približne 90 percent všetkých zemetrasení na Zemi.

V apríli si zemetrasenie s magnitúdou 6,3 v oblasti ležiacej severne od hlavného mesta Manila vyžiadalo životy najmenej 11 ľudí. Zemetrasenie s magnitúdou 5,8 zasiahlo 13. júla severovýchodné pobrežie ostrova Mindanao na juhu Filipín. Zranenia utrpeli desiatky ľudí. Zničených bolo niekoľko domov, kostolov a iných budov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok