Mor chcú zastaviť za každú cenu, všetky ošípané usmrtili

TA3 TASR
26.7.2019 15:27

Štátni veterinárni inšpektori usmrtili všetky štyri ošípané v domácom chove v obci Strážne v okrese Trebišov, v ktorom bol potvrdený prvý prípad afrického moru ošípaných na Slovensku. Do troch dní ohnisko identifikovali a zlikvidovali.

Nelegálny chov

Ako sa ukázalo, išlo o nelegálny domáci chov, zatiaľ pritom nie je známe, ako došlo k nakazeniu chovanej ošípanej. Po piatkovom rokovaní Národnej expertnej komisie pre AMO predstavilo vedenie agrorezortu ďalšie kroky.

"Naše prísne a precízne opatrenia nám pomáhali aj napriek náročnej situácii v okolitých štátoch udržať AMO mimo Slovenska. Žiaľ, porušovanie pravidiel a nerešpektovanie zákonných povinností je nezodpovedné tak voči zvieratám, ako aj neohľaduplné k ďalším občanom. V tomto prípade bude pykať predovšetkým celá obec a všetci chovatelia v nej," uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Niektoré dôsledky sa pritom dotknú celého Slovenska. "Chcem preto ešte raz a naposledy vyzvať všetkých, ktorí chovajú ošípané a ešte to nenahlásili svojej Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, aby tak okamžite spravili. Nielen kvôli sebe, ale aj kvôli svojim priateľom a susedom v obci," skonštatovala ministerka. Registrované chovy sú súčasťou intenzívnej komunikačnej kampane na boj proti AMO štátnych veterinárov. Z ich skúseností pritom vyplýva, že väčšie chovy sú lepšie zabezpečené proti prenosu AMO ako chovy malých farmárov a drobnochovateľov.

O prvom potvrdenom prípade AMO na území Slovenska informovalo ministerstvo a štátna veterinárna a potravinová správa vo štvrtok. "Vzhľadom na vysokú infekčnosť afrického moru ošípaných naša Mobilná jednotka na utrácanie zvierat v prípade nebezpečnej nákazy vykoná v spolupráci so samosprávou a policajným zborom eutanáziu všetkých ošípaných, odvoz do kafilérie a dezinfekciu priestorov v trojkilometrovej ochrannej zóne, do ktorej spadá obec Strážne. Našim cieľom je zabrániť všetkými prostriedkami šíreniu nákazy," uviedol Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS. O opatreniach informoval po zasadnutí Národnej expertnej komisie pre AMO v Trebišove. Odborníci podľa neho zisťujú, ako došlo k nakazeniu chovanej ošípanej, jej priamy kontakt s diviakom vylúčili.

Príznaky infikovanej ošípanej

V obci Strážne pri hraniciach s Maďarskom sa aktuálne nachádza približne 30 ošípaných u 13 farmárov a drobnochovateľov. V prípade registrovaných chovov dostanú chovatelia za usmrtenie zvierat od štátu kompenzácie. Agrorezort upozorňuje na príznaky, ktoré sa objavili na infikovanej ošípanej. Tie dokážu spozorovať relatívne rýchlo aj drobnochovatelia.

Sú to zvýšená teplota zvieraťa, krvou podliate štípance po muchách, krvné podliatiny na koži, hnačka a znížený príjem krmiva. Ich nahlásenie, či už štátnemu alebo súkromnému veterinárnemu lekárovi, tak ako v tomto prípade, kedy došlo k likvidácii ohniska nákazy do troch dní, je mimoriadne dôležité na zamedzenie šírenia AMO do ďalších oblastí Slovenska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok