Teplota má prekročiť 35 stupňov, hrozia aj búrky s krúpami

TA3 SITA TASR
26.7.2019 08:41

Teplota síce neprekročí neuveriteľných 41 stupňov, ako sa to v posledných hodinách stalo v západnej Európe, ale aj tak bude na Slovensku nebezpečne horúco. Meteorológovia vydali výstrahy.

Slovenský hydrometeorologický ústav varuje pred horúčavami na západe a juhu Slovenska. Ako sa píše na ich oficiálnej webovej stránke, výstraha druhého stupňa platí pre okresy v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji od 14:00 do 18:00. 

Teplota vzduchu na niektorých miestach v tejto časti Slovenska môže byť od 35 °C do 36 °C. „Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Takáto teplota vzduchu je v tejto ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ píše sa na stránke SHMÚ.

Meteorológovia varujú v piatok aj pred búrkami s krúpami. SHMÚ vydal výstrahu prvého stupňa pre Banskobystrický a Košický kraj. S búrkami môžu byť spojené aj krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 30 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu.

bez-nazvu_ac1100ae-9feb-8895.png

Pre okresy Banskobystrického, Trenčianskeho a Košického kraja platí dnes v rovnakom čase výstraha prvého stupňa. V Banskobystrickom a Košickom kraji navyše v čase od 14:00 do 22:00 hrozia v niektorých okresoch aj búrky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok