Nevyšlo to ani na druhýkrát. Španielsky premiér nedostal dôveru

TA3 TASR
25.7.2019 16:21

Poslanci španielskeho parlamentu opäť nevyslovili dôveru úradujúcemu premiérovi Pedrovi Sánchezovi. Za vyslovenie dôvery hlasovalo 124 poslancov, 155 bolo proti.

Má ešte dva mesiace

Na to, aby Sáncheza parlament potvrdil vo funkcii predsedu vlády, potreboval získať jednoduchú väčšinu z hlasujúcich poslancov v 350-člennom zákonodarnom zbore. V prvom hlasovaní, ktoré sa uskutočnilo v utorok, potreboval absolútnu väčšinu v parlamente - chýbalo mu 52 hlasov.

Sánchez, ktorý sa uchádzal o podporu poslancov krajne ľavicovej strany Unidas Podemos (Spoločne môžeme), ako aj poslancov malých regionálnych strán, bude mať teraz ďalšie dva mesiace, aby získal v parlamente podporu pre vytvorenie menšinovej alebo koaličnej vlády. Ak sa mu to nepodarí, Španieli budú musieť ísť v novembri opäť k volebným urnám. Išlo by už o štvrté voľby v krajine za päť rokov.

Koncom apríla Sánchezova Španielska socialistická robotnícka strana zvíťazila v parlamentných voľbách, v ktorých však získala len 123 mandátov, takže v parlamente nemá väčšinu.

Dohoda vraj nebola možná

Niekoľko hodín pred štvrtkovým hlasovaním sa vicepremiérka Carmen Calvová vyjadrila, že pre jej socialistov "nie je možné" dosiahnuť dohodu so stranou Unidas Podemos. Podľa Calvovej a hlavného vyjednávača strany Unidas Podemos Pabla Echeniqueho bol najväčším problémom počet kabinetných postov, ktorých sa socialisti boli ochotní vzdať v prospech svojich potenciálnych koaličných partnerov.

Sám Sánchez tesne pred hlasovaním potvrdil, že sa mu nepodarilo dosiahnuť dohodu so stranou Unidas Podemos. "Dohoda nebola možná," povedal zákonodarcom a konštatoval, že chce byť španielskym premiérom, ale "nie za každú cenu". Ostro pritom kritizoval lídra strany Unidas Podemos Pabla Iglesiasa za spôsob, akým viedol rokovania.

Premiér v pondelok načrtol vládny program so zvýšením výdavkov v sociálnej sfére v snahe presvedčiť krajnú ľavicu, aby mu pomohla vrátiť sa k moci. Okrem iných opatrení sľúbil znovu zvýšiť minimálnu mzdu, prispôsobiť dôchodky inflácii a zvýšiť investície do vzdelávania na úroveň päť percent hrubého domáceho produktu. Premiér takisto stanovil prísne ciele v oblasti financií a sľúbil znížiť deficit verejných financií krajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok