Akademický senát odvolal rektora policajnej akadémie Krajníka

TASR
12.7.2012 11:05

Senát Akadémie Policajného zboru dnes v Bratislave odvolal obvineného rektora v úplatkárskej kauze - profesora a plukovníka Václava K. Rozhodlo o tom v tajnom hlasovaní všetkých 17 prítomných členov senátu.

Akademický senát odvolal rektora policajnej akadémie Krajníka
SITA

Rektor sa zasadnutia senátu nezúčastnil. Akademický senát školy, ktorá vznikla v roku 1992, pozostáva z 25 členov. V súčasnosti má však len 20 členov, keďže členmi senátu sú aj študenti a aktuálne piati z nich ukončili štúdium na prvom či druhom stupni a zatiaľ nie sú vymenovaní noví členovia. Na odvolanie rektora bola však potrebná 3/5 väčšina hlasov z celkového počtu členov senátu. TASR to dnes uviedol predseda Akademického senátu profesor Jozef Haládik.

Na dnešnom verejnom zasadnutí sa zúčastnilo spomínaných 17 členov, čo znamená, že senát bol uznášaniaschopný. Podľa slov predsedu Akademického senátu kauza vážne poškodila meno školy a išlo v tomto prípade aj o porušenie služobnej prísahy rektora ako príslušníka Policajného zboru SR. V priebehu budúceho týždňa by sa malo v kauze rozhodnúť o prijatí či neprijatí študentov na štúdium. "Prebieha naďalej vyšetrovanie v prípade prijímacích pohovorov. Desiateho augusta bude ďalšie zasadnutie senátu, kde sa rozhodne o novom štatutárnom zástupcovi Akadémie Policajného zboru, ktorý bude zastupovať školu do zvolenia nového rektora," dodal okrem iného predseda senátu.

Po dnešnom zasadnutí musí predseda senátu do troch dní predložiť návrh na odvolanie ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, ktorý návrh postúpi prezidentovi SR Ivanovi Gašparovičovi.

V súčasnosti je rektor stíhaný na slobode, keď sa pôvodne priznal a následne tvrdil, že vypovedal po vážnej chorobe, a stiahol svoju výpoveď. Prípad podľa informácií TASR naďalej dozoruje Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave, ktorá rozhodne o ďalšom postupe. Na minulotýždňovom zasadnutí Akademického senátu sa rektor Václav K. práve pre práceneschopnosť nezúčastnil a medzičasom sám navrhol písomne ministrovi vnútra, aby ho odvolali. Rovnako sa kvôli vážnej chorobe nezúčastnil ani minulotýždňového zasadnutia senátu.

Celkove 29 uchádzačov o štúdium na Akadémii Policajného zboru (APZ) v Bratislave bolo v tomto roku prijatých na túto vysokú školu vďaka manipulácii. Ide zhruba o štvrtinu ľudí prijatých v tomto roku. Vyplýva to zo zistení policajných vyšetrovateľov, ktoré 2. júla prezentoval médiám minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD). Minimálne v dvoch prípadoch sa už polícii podarilo dokázať úplatok v celkovej sume 5000 eur.

Na základe týchto zistení už boli vznesené obvinenia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa voči rektorovi, kvestorovi a vedecko-technickému pracovníkovi APZ. Rektor Václav K. bol navyše obvinený aj z korupcie. "Pripravili a vykonali viacero organizačno-technických opatrení smerujúcich k tomu, aby v rámci prijímacieho konania uchádzačov o štúdium na APZ bolo možné vykonať dodatočné úpravy alebo zmeny vo vyplnených formulároch, respektíve výmenu týchto formulárov za iné obsahujúce správne odpovede," priblížil na začiatku tohto mesiaca Kaliňák.

Polícia so zásahom v rámci akcie Mahoney počkala na vyhodnotenie výsledkov, ale zároveň konala pred úradným prijatím jednotlivých uchádzačov. Takýto postup umožní riadne prijatým uchádzačom, aby na štúdium v septembri mohli nastúpiť. Ako bude APZ postupovať v súvislosti s voľnými miestami, minister nevedel spresniť. Predpokladá však, že to umožní prijať 29 uchádzačov, ktorí sa umiestnili pod čiarou 120 prijatých študentov.

Generálny riaditeľ Sekcie kontroly a inšpekčnej služby Ministerstva vnútra SR Boris Beňa pripustil, že sa polícia môže pokúsiť preveriť aj uchádzačov prijatých v predchádzajúcich rokoch. "Vzhľadom na odstup času otvorene hovorím, že to bude pomerne ťažké, ale pokiaľ budeme mať akékoľvek informácie, možno aj z vyšetrovania tohto prípadu, ktoré by smerovali k tomu, že boli zmanipulované aj predchádzajúce prijímacie skúšky, tak sa na to určite zameriame," konštatoval na začiatku tohto mesiaca.

Historicky prvému zatknutiu rektora vysokej školy predchádzala policajná razia v stredu (27. 6.). Úrad boja proti korupcii pri tejto akcii riešil podozrenia okolo hospodárenia s prostriedkami EÚ. Vzhľadom na to, že vyšetrovanie v tejto veci naďalej prebieha, minister sa vtedy k tejto téme nevyjadril.

Následne 3. júla predsedníctvo Regionálneho zväzu SDKÚ-DS Bratislava pozastavilo výkon funkcií kvestorovi Akadémie Policajného zboru Igorovi S., ktorého tiež v piatok (29. 6.) zadržala polícia. Pozastavenie výkonu funkcií navrhla krajská predsedníčka strany Lucia Žitňanská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok