Grécko chce dosiahnuť zmiernenie svojho úsporného programu

TASR
12.7.2012 10:59

Grécko chce dosiahnuť, aby mu jeho medzinárodní veritelia predĺžili program úspor najmenej o dva roky. Dnes o tom informovalo ministerstvo financií v Aténach. Ide o 11,5 miliardy eur, ktoré má krajina usporiť v rokoch 2013 a 2014.

Grécko chce dosiahnuť zmiernenie svojho úsporného programu
SITA

Dnes popoludní sa zámerom budú zaoberať viacerí vládni ministri, ktorým bude predsedať minister financií Jannis Stournaras. Diskutovať majú aj o zoštíhlení štátneho aparátu.

Predstavitelia Európskej komisie (EK), Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej centrálnej banky (ECB), takzvanej Trojky, prídu do Atén opäť koncom tohto mesiaca. Ich cieľom je zhodnotiť plnenie úsporného programu a rozhodnúť, či má Grécko dostať v nasledujúcich dvoch mesiacoch ďalšiu tranžu zo záchranného úveru v hodnote 12,5 miliardy eur.

Na požiadavke zmiernenia úsporného programu sa dohodli predstavitelia všetkých troch gréckych koaličných strán. Gréci si však uvedomujú, že musia začať s plnením starých prísľubov, inak Trojka nebude ochotná rokovať o úľavách. Medzi týmito sľubmi bol aj cieľ sprivatizovať v tomto roku štátny majetok asi za 3,2 miliardy eur. DPA s odvolaním sa na zdroje ministerstva financií uviedla, že tento cieľ "nebol reálny".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok