Ukrajinská tajná služba zadržala ruský ropný tanker

TA3 TASR SITA
25.7.2019 13:43

Ukrajinská tajná služba SBU zadržala v spolupráci s vojenskou prokuratúrou ruský ropný tanker NEYMA, ktorý bol v novembri 2018 použitý na zablokovanie Kerčského prielivu, keď sa ho snažili preplávať ukrajinské vojnové lode. Ak príde k zajatiu Rusov, následky nenechajú na seba dlho čakať, reagovalo ruské ministerstvo zahraničia.

Námorníci z ruského tankera zadržaného na Ukrajine sa vracajú domov. Loď zostáva v prístave Izmajil. Korešpondentovi agentúry TASS to povedal nemenovaný zástupca ruského veľvyslanectva v Kyjeve. TASS ešte predtým informoval, že na palube ruského tankera bolo najmenej sedem ruských námorníkov. Odvolával sa na facebookovú stránku Anatolija Matiosa, hlavného vojenského prokurátora Ukrajiny. Matios na nej zverejnil fotografie siedmich ruských pasov zadržaných námorníkov.

Tanker bol zadržaný v stredu v ukrajinskom prístave Izmajil v delte Dunaja. "Ukrajinská bezpečnostná služba v spolupráci s vojenskou prokuratúrou zadržala ruský tanker Neyma," uvádza sa vo vyhlásení SBU. Moskva vo svojej reakcii pohrozila Kyjevu bližšie nešpecifikovanými "následkami". Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že zisťuje podrobnosti o incidente, "aby prijalo náležité opatrenia""Ak by sa Rusi stali rukojemníkmi, interpretovalo by sa to ako najhrubšie porušenie medzinárodného práva, ktorého následky by nenechali na seba dlho čakať," pohrozil ruský rezort diplomacie.

Incident, pri ktorom ruské námorníctvo zadržalo tri ukrajinské vojnové lode a ich posádky, sa odohral 25. novembra 2018 v Kerčskom prielive a prispel k ďalšiemu zvýšeniu napätia medzi Kyjevom a Moskvou vyvolaným zmenou kurzu ukrajinskej vlády na prozápadný a konfliktom v Donbase. Rusko tvrdí, že ukrajinské lode vlani v novembri narušili jeho hranice. Ukrajina túto interpretáciu odmieta a tvrdí, že jej lode chceli len preplávať cez Kerčský prieliv z Čierneho do Azovského mora.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok