Opozícia hovorí o ranách istoty, uťahovaní opaskov a zdieraní ľudí

SITA, TASR
12.7.2012 14:16

Ak vláde Roberta Fica stačilo 100 dní na to, aby predložila takéto likvidačné návrhy, Slovensko čakajú veľmi ťažké štyri roky, z ktorých sa bude dlho spamätávať, vraví predseda SaS Richard Sulík

Opozícia hovorí o ranách istoty, uťahovaní opaskov a zdieraní ľudí
SITA

KDH: Istoty Smeru, neistoty mnohých iných

Slovenská republika má vládu istôt Smeru-SD a niekoľkých ľudí a zároveň neistôt mnohých, ako živnostníci, malí podnikatelia, zamestnanci či sporitelia. Na dnešnej tlačovej konferencii, ktorá sa venovala 100 dňom vlády, to vyhlásil líder opozičného KDH Ján Figeľ.

"Toto obdobie prinieslo politickú stabilitu, ktorá sa s týmto charakterom jednofarebnej vlády spája, no prinieslo aj ilúziu o tom, že je tu široký konsenzus na prijímaných opatreniach. Potvrdzuje sa správnosť otázky, či ide o vládu jednej strany, alebo o holding finančných skupín v pozadí," povedal. Podľa slov Figeľa má vládny Smer-SD rád etatizmus, nemá rád transparentnosť a kontrolu, rád prerozdeľuje cudzie peniaze a nemá rád sporenie. "Nevie zabezpečiť zdravý rast ekonomiky a nevie zabezpečiť ozdravenie zdravotníctva," uviedol.

Na margo krokov kabinetu Figeľ podotkol, že chce zmenšiť druhý pilier na pilierik, či zrušiť rovnú daň. "To je najškodlivejšia časť konsolidačného balíka. Vychádza z krátkodobých a zároveň krátkozrakých hľadísk," myslí si. To, čo sa deje okolo Úradu pre verejné obstarávanie a verejnoprávnych médií podľa neho potvrdzuje, že Smer-SD má rád moc. "Spôsob odvolávania pani Zemkovej bude mať dohru na Ústavnom súde SR, je to neprijateľné v demokracii," konštatoval.

Líder KDH vláde pripomenul, že žiadne euro vo verejných financiách nepatrí jej, ale všetkým občanom SR. "Pred voľbami Smer-SD chrlil množstvo sľubov. Tam, kde sa vláda od nich odklonila, tam dosahuje pozitívne výsledky. Pri výstavbe diaľnic, kde pokračuje nami zvoleným systémom, či pri revitalizácii železníc. Je to síce rozpor so sľubmi, ale je to lepšie pre občanov. Najlepšia je vláda tam, kde sa odklonila od sľubov," zopakoval.

Tlačová beseda KDH

SDKÚ bude nastavovať zrkadlo

Ľudia po 100 dňoch vlády Smeru-SD majú podľa SDKÚ-DS istotu, že sa budú mať horšie. Socialistický kabinet podľa predsedu strany Pavla Freša jednoznačne dokazuje, že podporuje viac tých, ktorí nepracujú a hodnoty netvoria, naopak, celá ťarcha uťahovania opaskov dopadá na občanov, ktorí pracujú a hodnoty tvoria.

"Socialisti podporujú tie vrstvy, ktoré nepracujú, ale pracovať by mohli. Nešetria na sebe a štátnej správe, ale zaťažujú celú strednú vrstvu," povedal dnes na tlačovej besede Frešo. Tam vidí zásadný rozdiel medzi socialistami a stredopravými stranami, keďže pravica podľa jeho slov podporuje ľudí, ktorí pracujú a tvoria hodnoty. "Nech si ľudia vyberú, či chcú jedno, alebo druhé," dodal.

Zároveň upozornil, že opatrenia Smeru-SD vytvárajú zo SR štát s veľmi zlou perspektívou, s vysokým daňovým a odvodovým zaťažením a neriešenými dôchodkami v budúcnosti. SDKÚ-DS podľa Freša bude socialistickému kabinetu nastavovať zrkadlo a ponúkať návrhy, ktoré pomáhajú pracujúcim.

Predseda poslaneckého klubu Ľudovít Kaník zdôraznil, že SDKÚ-DS reformami urobila zo Slovenska krajinu, do ktorej prichádzali investície, Ficov kabinet zvyšovaním daní urobí zo Slovenska krajinu, ktorú investori budú obchádzať. "Ficova vláda obetuje celé generácie na to, aby prežila svoje obdobie vládnutia," poznamenal v súvislosti s podľa neho nespravodlivými zmenami v druhom dôchodkovom pilieri. "Človek s priemernou mzdou si na svoj osobný účet pripíše 900 eur, Ficova vláda im 500 eur berie," priblížil Kaník.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec pripomenul, že vláda berie ľuďom peniaze, ale nerobí reformy, ktoré by zlepšili situáciu v budúcnosti. "Živnostníci majú istotu, že im na budúci rok vláda vezme minimálne 25 eur mesačne," doplnil. Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor je zvedavý, aký prístup zvolí kabinet v budúcnosti v oblasti obrany, keďže zatiaľ tu postupovala laxne.

Tlačová beseda SDKÚ

SaS: Istoty sa zmenili na rany istoty

Prvých 100 dní vlády Roberta Fica podľa strany SaS jasne dokazuje, ako rýchlo sa sľubované istoty môžu zmeniť na rany istoty. „Stačilo 100 dní a vláda predložila návrhy, ktoré likvidujú rovnú daň, druhý dôchodkový pilier, živnostníkov, dohodárov a siahajú na príjmy mamičkám na materských dovolenkách. Rozhodli sa trestať ľudí za úspech a ochotu tvrdo pracovať,“ uviedol na margo zhodnotenia tradičných 100 dní kabinetu líder SaS Richard Sulík.

Kabinet podľa jeho slov nemá problém posielať prostredníctvom eurovalu stovky miliónov až miliardy eur do zahraničia, pričom slovenskí občania sa budú musieť uskromňovať tak, ako „už dávno nie“. „Ak vláde Roberta Fica stačilo 100 dní na to, aby predložila takéto likvidačné návrhy, Slovensko čakajú veľmi ťažké štyri roky, z ktorých sa bude dlho spamätávať,“ uzavrel Sulík.

OĽaNO: Sto dní je veľkým sklamaním

Za jedno veľké sklamanie považuje líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič 100 dní vlády, pretože miesto šetrenia na štáte si premiér Robert Fico a strana Smer-SD zvolili iba zdieranie ľudí.

„Sto dní nás presviedča o tom, že istota pre občanov je to, že pracujúci ľudia, poctiví podnikatelia, chudobní dohodári, živnostníci sú tí, ktorí sa majú skladať na neschopnosť strany Smer-SD šetriť na štáte,“ uviedol Matovič. 

Kabinetu a najsilnejšej politickej strane odporúča držať sa predvolebných sľubov. Ak Smer-SD hovoril, že chýbajúce peniaze chce nájsť u bohatých, mal tak podľa neho urobiť a nie zvyšovať odvody živnostníkom, rušiť dohody dohodárom a chudobným dôchodcom zobrať možnosť si privyrobiť. „To nie je cesta, a to, čo sľúbili. Oklamali ľudí. Keď sa vrátia k vlastným sľubom, začnú nad nimi rozmýšľať a budú mať oči a uši otvorené aj k opozičným návrhom, môžu nájsť lepšiu cestu, ale obávam sa, že toho nie sú schopní,“ poznamenal Matovič. 

Ficova vláda podľa jeho slov nepohla ani s politickými nomináciami do štátnych úradov a podnikov. „Až sa mi zdá, že smerácky valec bude valcovať ešte efektívnejšie ako predošlá koalícia. Je to príliš veľké pokušenie, aby tomu odolali. Je to veľmi výhodné z pohľadu politických strán, dosadiť si do úradov svojich známych,“ dodal. Jediné pozitíva zatiaľ šéf Obyčajných ľudí vidí v povolebnej rétorike Smeru-SD, že sa bude stavať k opozičným návrhom konštruktívne a racionálne, prípadne ich podporí. „Ale postupne vidím, že sa nám vracia starý známy Smer, že to bola iba finta a prestáva ich baviť hrať sa na niečo iné, ako naozaj sú,“ vysvetlil. 

Matovič naďalej trvá na tom, že poslanci za OĽaNO zahlasujú za každý dobrý návrh, aj vládneho Smeru-SD. „Hlasujeme naďalej podľa svojho svedomia a presvedčenia. Ak prestaneme takto hlasovať, namierim si to z parlamentu niekam inam, lebo potom by sa z nás stali takí štandardní politici,“ uzavrel.

Most-Híd: Hodnotiť Ficovu vládu je predčasné

Bugárovci boli v kritike vlády zdržanlivejší. „Hodnotiť vládu Roberta Fica je predčasné, ale prvých sto dní poukazuje na to, že predvolebné sľuby, ako nezvyšovať dane alebo nezaťažovať  chudobnú a strednú vrstvu obyvateľstva, nedokáže splniť. Vláda niektoré vyjadrenia o svojich plánovaných krokoch neskôr koriguje, čo môže znamenať, že ešte nemá ucelenú koncepciu," uviedla tlačová tajomníčka strany Zuzana Bačiak Masaryková.

"Negatívne vnímame zrušenie postu podpredsedu vlády pre ľudské práva a národnostné menšiny, naopak, pozitívne vnímame vytvorenie Úradu splnomocnenca pre menšiny," dodala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok