V Európe padli teplotné rekordy, juh Afriky sa potrápil so snehom

TA3 TASR
24.7.2019 20:26

Teplotné rekordy zaznamenali meteorológovia v Belgicku aj susednom Holandsku. Vlna horúčav postihla celú západnú Európu, kde narušila dopravu a vyžiadala si bezpečnostné varovania.

V Európe padli teplotné rekordy, juh Afriky sa potrápil so snehom
SITA/AP

Najvyššia nameraná teplota od roku 1833

Hlavný meteorológ z belgického Kráľovského meteorologického inštitútu David Dehenauw uviedol, že rekordných 38,9 stupňa Celzia namerali na vojenskej základni Kleine-Brogel ležiacej zhruba 100 kilometrov severovýchodne od Bruselu - v provincii Limbursko pri hraniciach s Holandskom. Dehenauw v príspevku na Twitteri napísal, že ide o najvyššiu nameranú teplotu od roku 1833, keď sa tieto údaje v Belgicku začali zaznamenávať. Varoval, že vo štvrtok možno v krajine očakávať ešte vyššie teploty.

Doterajším belgickým rekordom bolo 38,8 stupňa Celzia, ktoré namerali 27. júna 1947. Tento rekord však neskôr v roku 1980 po inštalovaní lepšieho meracieho systému do observatória v Uccle pri Bruseli ešte znížili na 36,6 stupňa Celzia.

Najhorúcejší deň od začiatku takýchto meraní zažilo podľa meteorológov vo štvrtok aj susedné Holandsko, kde na leteckej základni Gilze-Rijen na juhu krajiny namerali 38,8 stupňa Celzia. Nové teplotné maximum pokorilo podľa Holandského kráľovského meteorologického ústavu predošlý rekord, 38,6 stupňa Celzia, nameraný ešte v roku 1944.

Mraz a sneženie v Juhoafrickej republike

Zatiaľ čo Európu a Severnú Ameriku sužujú horúčavy, Juhoafrickú republiku zasiahla vlna chladného počasia s mrazom a snežením. Snehové zrážky zaznamenali ešte v noci z utorka na stredu v mestečku Sutherland v provincii Severné Kapsko, pričom na záberoch miestnej televízie bolo podľa DPA vidieť, že v stredu už okolitú krajinu zahaľovala snehová pokrývka.

Napadalo najmenej 20 centimetrov snehu a bol "ľadový chlad", vyhlásila pre miestnu stanicu eNCA News meteorologička Anette Venterová. Zároveň však pripomenula, že sneženie nebolo také silné ako pred niekoľkými rokmi, keď pre snehovú kalamitu v provincii uviazli turisti. Sneh v zime padá aj v iných častiach JAR, ako aj v kráľovstve Lesotho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok