Trump sa neočistil. Ruské zásahy sú podľa Muellera výzvou

TA3 TASR
24.7.2019 16:14

Americký osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller odmietol vyhlásenia prezidenta Donalda Trumpa o "úplnom očistení" v súvislosti so správou o výsledkoch vyšetrovania zásahov Ruska do amerických prezidentských volieb v roku 2016. Trumpove nahnevané tweety na seba nenechali dlho čakať.

Mueller počas vypočúvania pred justičným výborom Snemovne reprezentantov amerického Kongresu povedal, že nemohol prezidenta Trumpa oslobodiť od obvinení z marenia vyšetrovania. Prezidentove tvrdenia o tom, že Mueller tak vo svojej správe urobil, sú podľa vyšetrovateľa nepravdivé. Mueller na začiatku vypočúvania kongresmanom povedal, že snahy ruskej vlády o zasahovanie do amerických prezidentských volieb v roku 2016 patria medzi najvážnejšie výzvy, aké kedy americká demokracia zažila.

Predseda justičného výboru Snemovne reprezentantov Jerrold Nadler vyjadril počas víkendu presvedčenie, že výsledky Muellerovho vyšetrovania prinášajú "značné dôkazy" o tom, že prezident sa dopustil činov, na základe ktorých môže byť podľa ústavy Spojených štátov odvolaný z funkcie alebo môže čeliť ústavnej obžalobe.

Demokrati dúfajú, že Muellerovo svedectvo môže oslabiť Trumpove vyhliadky na znovuzvolenie spôsobom, aký sa nepodarilo dosiahnuť prostredníctvom vyšetrovateľovej správy. Republikáni sa postavili na obranu prezidenta a kritizovali demokratov. Mueller v predošlých dňoch uviedol, že nemá v úmysle povedať viac, ako je zahrnuté vo viac ako 400-stranovej správe o výsledkoch vyšetrovania. Trump vypočúvaním na Twitteri uviedol, že "demokrati a ďalší" sa snažia vykonštruovať zločin a zvaliť vinu na "nevinného prezidenta".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok