Čaká ho ťažká úloha, myslí si o Johnsonovom víťazstve Pellegrini

TA3 TASR
23.7.2019 22:43

Na víťazstvo Borisa Johnsona v straníckom súboji reagujú aj politici v zahraničí. Americký prezident Donald Trump označil výsledok hlasovania za skvelý, Irán zase vyzval nastupujúceho premiéra na vzájomný rešpekt. Európska únia ale varuje, že úpravy v dohode o brexite sa mu presadiť nepodarí.

Pellegrini očakáva konštruktívne vystupovanie

Budúceho britského premiéra Borisa Johnsona čaká ťažká úloha dotiahnuť tzv. brexit do úspešného konca. V reakcii na jeho víťazstvo vo vnútrostraníckych voľbách britskej Konzervatívnej strany to uviedol slovenský premiér Peter Pellegrini, ktorý mu zablahoželal k zvoleniu.

"Očakávam, že nový britský premiér ako náš kolega v Európskej rade bude v ďalších diskusiách vystupovať rovnako konštruktívne ako bývalá premiérka Theresa Mayová," povedal Pellegrini. Ako poznamenal, uvidí sa, s akým plánom a požiadavkami osloví ostatných lídrov v Európskej únii. "Možností však nie je veľa," poznamenal šéf kabinetu. Slovensko je podľa jeho slov spolu s ostatnými otvorené ďalším diskusiám o budúcich vzťahoch, avšak právny text dohody považuje za konečný. "SR má záujem na riadenom odchode Veľkej Británie z Európskej únie, bude to najlepší možný scenár pre obe strany," uzavrel Pellegrini.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf zablahoželal Johnsonovi k zvoleniu za nového lídra Konzervatívnej strany, ktorý bude zrejme čoskoro aj britským premiérom. Zaríf však tiež varoval, že jeho krajina bude "chrániť" svoje vody v Perzskom zálive.

"Blahoželám svojmu bývalému rezortnému partnerovi Borisovi Johnsonovi, že bude premiérom Spojeného kráľovstva," uviedol Zaríf na Twitteri v čase napätia medzi oboma krajinami vyvolanom vzájomným zadržiavaním ropných tankerov. "Irán nechce konfrontáciu. Ale máme 1500 míľ pobrežia Perzského zálivu. Sú to naše vody a budeme ich chrániť," napísal šéf iránskej diplomacie.

Námorné ochranné sily

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt v súvislosti so zadržaním britského tankera vyhlásil, že Spojené kráľovstvo chce zriadiť v Perzskom zálive námorné ochranné sily pod vedením Európy, pričom však tiež zdôraznil, že Londýn nehľadá konfrontáciu s Iránom. Huntov návrh zaznel po tom, čo Irán zadržal 19. júla v Hormuzskom prielive ropný tanker plávajúci pod britskou vlajkou.

Incident so zadržaním britskej lode prišiel po vyhrážkach Teheránu, že sa odplatí za to, že v britskom zámorskom území Gibraltár začiatkom júla zadržali iránsky tanker Grace 1 pre podozrenie z porušenia sankcií voči Sýrii. Zadržanie britského tankera na najdôležitejšej námornej trase pre obchod s ropou vníma Západ ako závažnú eskaláciu po troch mesiacoch konfrontácie, pri ktorej sa Irán a USA už dostali na pokraj vojny.

Bývalý minister zahraničných vecí a niekdajší starosta Londýna Boris Johnson bude s najväčšou pravdepodobnosťou novým britským premiérom, ale tiež lídrom Konzervatívnej strany. Na vnútrostraníckom hlasovaní poštou, ktoré sa konalo od 6. do 22. júla, sa zúčastnilo 87,4 percenta zo 160.000 členov strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok