Nechceme konflikt, ale normálne vzťahy, odkázal Irán do Británie

TA3 TASR
23.7.2019 06:46

Teherán si neželá konflikt s Britániou pre incident, pri ktorom iránske ozbrojené zložky vo vodách Perzského zálivu zadržali ropný tanker plaviaci sa pod britskou vlajkou.

Nechceme konflikt, ale normálne vzťahy, odkázal Irán do Británie
SITA/AP

Vo vyhlásení adresovanom pravdepodobnému budúcemu britskému premiérovi Borisovi Johnsonovi to povedal iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf. "Je veľmi dôležité, aby Boris Johnson po svojom príchode na Downing Street chápal, že Irán nevyhľadáva konfrontáciu, ale normálne vzťahy, ktoré budú založené na vzájomnej úcte," vyhlásil Zaríf počas návštevy Nikaraguy.

Incident so zadržaním britskej lode prišiel po vyhrážkach Teheránu, že sa odplatí za to, že v britskom zámorskom území Gibraltár začiatkom júla zadržali iránsky tanker Grace 1 pre podozrenie z porušenia sankcií voči Sýrii.

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt v pondelok v súvislosti so zadržaním britského tankera vyhlásil, že Spojené kráľovstvo chce zriadiť v Perzskom zálive námorné ochranné sily pod vedením Európy, pričom však tiež zdôraznil, že Londýn nehľadá konfrontáciu s Iránom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok