Búrky uväznili ľudí v autách, v mnohých okresoch zasiahli hasiči

TA3 TASR
21.7.2019 16:31

Hasiči evidovali nárast výjazdov v súvislosti s nepriaznivým počasím. Informovala Zuzana Farkasová z Prezídia hasičského a záchranného zboru. Najviac výjazdov mali hasiči v Žilinskom kraji, kde zasiahli na viac ako 20 miestach.

Zatopilo rodinné domy

V súvislosti s lokálnymi silnými búrkami pomáhali hasiči najmä v okresoch Čadca, Liptovský Mikuláš, Žilina, Tvrdošín a Ružomberok. Išlo najmä o odčerpávanie vody zo zatopených rodinných domov a odstraňovanie popadaných stromov.

"Najvážnejšia situácia je v katastri obce Raková v okrese Čadca, kde sa vybrežil miestny potok. Hasiči vyslobodzovali niekoľko uviaznutých osôb z vozidiel, pomocou ťažkej techniky aj v týchto chvíľach odstraňujú popadané stromy a nánosy konárov pre lepší prietok vody," uviedla Farkasová.

Pri udalosti zasiahli profesionáli z Čadce a zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a dobrovoľní hasiči z obcí Raková, Svrčinovec, Skalité, Zákopčie a Staškov, spresnila Farkasová. Hasiči zasiahli aj na viacerých miestach Prešovského a Košického kraja. Ako informoval operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove, v okresoch Vranov nad Topľou, Humenné a Snina odstraňovali popadané stromy, ako aj strhnuté elektrické vedenie.

Búrky sprevádzali aj krúpy

Početné búrky sa na Slovensku v teplom a vlhkom prostredí postupne sformovali do systému, ktorý ovplyvnil počasie na Zemplíne. Slovenský hydrometeorologický ústav o tom informoval na sociálnej sieti. Výdatné zrážky sa počas dňa vyskytli najmä v Žilinskom kraji a v oblasti Tatier.

Meteorológovia uviedli, že počasie na Slovensku ovplyvňoval studený front, ktorý postúpil ďalej na východ. Búrky sa na našom území začali tvoriť od poludňajších hodín. "Najviac zrážok sme zaznamenali v Starej Lesnej (95 mm), kde sa prehnalo niekoľko búrok a prehánok. Prívalové zrážky sme zaznamenali v Oravskej Lesnej, kde za hodinu spadlo viac ako 62 mm a celkovo takmer 68 mm," napísali meteorológovia.

Na niektorých miestach boli búrky sprevádzané aj krúpami a silným vetrom. "V Telgárte dosiahol najsilnejší náraz približne 95 kilometrov za hodinu," doplnil SHMÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok