Práca pre mladých i ekológia. Toto sú ciele našich europoslancov

TA3 TASR
21.7.2019 15:41

Slovenskí europoslanci sa chcú venovať vzdelávaniu detí zo slabších sociálnych vrstiev, lepšiemu uplatneniu mladých na trhu práce a tiež aj pomoci rodinným podnikom či ochrane životného prostredia. Svoje priority niektorí z nich predstavili v Bratislave.

Práca pre mladých i ekológia. Toto sú ciele našich europoslancov
SITA/Branislav Bibel

Európa aj pre chudobných

Poslanec Európskeho parlamentu Peter Pollák chce, aby Európa nebola len pre bohatých, ale aj pre chudobných. Stal sa aj súčasťou výboru pre kultúru a vzdelanie. "Každé dieťa v Európskej únii si zaslúži, aby malo raz kvalifikáciu a vzdelanie. Naozaj nie je akceptujúce, aby nám v tak ambicióznej Európe vyrastalo množstvo detí bez vzdelania. Často absolvujú len nižšie ročníky základnej školy a nedosiahnu stupeň kvalifikácie, ktorá je potom prostriedkom k zamestnaniu," povedal Pollák.


Na svojom poste sa chce zamerať aj na boj proti extrémizmu a rasovej neznášanlivosti. Venovať sa bude aj boju proti korupcii a sprísneniu čerpania eurofondov. Pollák sa stal aj členom delegácie pre Rusko a Ukrajinu, kde chce pomôcť k vyriešeniu konfliktu medzi týmito dvoma krajinami. "Musíme urobiť všetko pre to, aby sme zachovali tranzit plynu a ropy cez Slovensko. To je naša kľúčová úloha," uviedol.

Rovnaká kvalita pod rovnakou značkou

Europoslanec Ivan Štefanec chce pokračovať vo výbore pre vnútorný trh na téme dodržania rovnakej kvality pod rovnakou značkou a kontrolovanie finančných postihov. V rámci malých podnikov mieni vytvoriť rámec na rodinné podnikanie. "Mali by sme vytvoriť platformu pre výmenu informácií, pretože máme veľmi rozdielnu úroveň rodinného podnikania v jednotlivých krajinách. Veľmi dobre to funguje v Nemecku, Rakúsku, ale je to v plienkach na Slovensku či v Česku," zhodnotil Štefanec.

Myslí si, že je potrebné dokončiť odstraňovanie geoblokovanie v každej oblasti na spoločnom digitálnom trhu. "Je potrebné zmeniť infraštruktúru, aby sme mali lepší, dostupnejší a výkonnejší internet. Chceme dosiahnuť, aby ceny za internet klesali a bol dostupnejší pre väčší počet ľudí. Zásadne bude zlepšenie infraštruktúry v rámci celého pokrytia EÚ," doplnil Štefanec.

Podpora ekonomiky

Eugen Jurzyca sa v EP začal venovať porovnaniu vplyvu emisií oxidu uhličitého u elektromobilov a klasických automobilov. Dlhodobo by sa chcel spolu s europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou pozrieť na systém zahraničnej pomoci. "Často sa ukáže, že sa minie veľa peňazí a nedosiahnu sa ciele, ktoré sa stanovili. Toto by malo byť robené s lepším meraním výsledkov," vysvetlil Jurzyca. Mieni sa lepšie pozrieť na to, či sa v krajine, ktorej EÚ poskytla finančnú pomoc, peniaze efektívne využili.

"Chcem, aby sa mladí ľudia ľahšie zamestnali a chcem to dosiahnuť tým, že bude vytvorený finančný fond, z ktorého jednoducho budú platené dočasné zamestnania pre mladých ľudí," avizoval poslanec EP Robert Hajšel. Hovorí, že hodlá dosiahnuť, aby mladí ľudia získali pracovné návyky a zručnosti a boli tak ľahšie uplatniteľní na trhu práce.

Hajšel sa bude zaoberať okrem sociálnej oblasti aj priemyslom a energetikou. "Podporujúc silnú priemyselnú ekonomiku chcem, aby sa prechod na bezuhlíkovú ekonomiku udial čo najmenej bolestivo pre jednotlivé sociálne kategórie," spresnil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok