Irán oznámil, že zadržal britský tanker. Zadržali dva, tvrdí Hunt

TA3 TASR
19.7.2019 20:55

Elitné iránske revolučné gardy v piatok oznámili, že v Hormuzskom prielive zadržali britský tanker. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na iránsku štátnu televíziu. Podľa britského ministra zahraničných vecí Jeremyho Hunta však zadržali dva britské tankery.

Porušenie pravidiel námornej dopravy?

Iránske revolučné gardy uviedli, že tanker Stena Impero s 23-člennou posádkou plávajúci pod britskou vlajkou zadržali pre porušenie medzinárodných pravidiel námornej dopravy. Plavidlo bolo eskortované k iránskemu pobrežiu.

Zadržanie tankera potvrdil aj jeho majiteľ spoločnosť Stena Bulk and Northern Marine Management. Vo vyhlásení spoločnosti sa uvádza, že pri zastavovaní lode boli použité vrtuľníky a ozbrojené motorové člny. Tanker bol zadržaný v Hormuzskom prielive približne o 16.00 h britského letného času (17.00 h SELČ), keď sa nachádzal v medzinárodných vodách. S posádkou sa po únose nebolo možné spojiť a plavidlo momentálne smeruje na sever k iránskym brehom, uvádza sa ďalej vo vyhlásení spoločnosti. O incidente už bola informovaná aj britská ministerka obrany Penny Mordauntová.

Hunt: Som veľmi znepokojený

Britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt však po vyhlásení Teheránu povedal, že Irán zadržal v piatok nie jednu, ale dve lode. "Som veľmi znepokojený zadržaním dvoch plavidiel iránskymi orgánmi v Hormuzskom prielive," uviedol Hunt a označil to za "neprijateľné". Británia potvrdila, že jedna zo zadržaných lodí bola registrovaná v Británii. Druhá loď sa plavila pod libérijskou vlajkou, ale údajne ju vlastní britská spoločnosť Norbulk Shipping.

Podľa Hunta britská vláda ihneď zasadne, aby "preskúmala, čo vieme a čo môžeme urobiť, aby sme rýchlo zabezpečili prepustenie oboch plavidiel". Poznamenal, že britský veľvyslanec v Teheráne je v kontakte s iránskymi úradmi za účelom "vyriešenia situácie". Podľa Hunta sa britská vláda nedomnieva, že by na palube oboch lodí boli britskí občania. Vyzvala však Irán, aby členov posádok oboch plavidiel prepustil.

Tanker Mesdar plaviaci sa pod libérijskou vlajkou, vlastnený britskou spoločnosťou Norbulk Shipping, iránske sily údajne zadržali po tom, čo sa prudko odchýlil od svojho kurzu. Irán však bezprostredne nepotvrdil, že by jeho sily zadržali aj druhé plavidlo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok