Španielsko chce privatizovať a zvýšiť DPH na 21 percent

SITA, TA3
11.7.2012 15:20

Španielsky premiér Mariano Rajoy v stredu povedal, že zvýši daň z pridanej hodnoty o tri percentuálne body na 21 percent. Tento krok je súčasťou rozsiahleho balíka zvyšovania daní a škrtov výdavkov, ktorými chce krajina počas nasledujúceho dva a pol roka znížiť schodok rozpočtu o 65 mld. eur.

Španielsko chce privatizovať a zvýšiť DPH na 21 percent
SITA

Rajoy tiež povedal, že pripravuje nové dane pre energetický sektor, ktoré sa budú týkať domácností aj spoločností. Ďalej uviedol, že Španielsko môže sprivatizovať majetok niektorých letísk, železníc a prístavov. 

Španielsko sa v dôsledku hlbokej recesie, vysokej nezamestnanosti a klesajúcim príjmom z daní nedarí splniť cieľ znižovania deficitu, na ktorom sa dohodlo s EÚ. Ministri financií eurozóny v utorok predĺžili Španielsku o jeden rok termín, dokedy má krajina konsolidovať svoje verejné financie. Vláda v Madride tak musí stlačiť svoj rozpočtový deficit na požadované 3 percentá hrubého domáceho produktu do roku 2014.

Európa opatrenia víta

Nové dane a škrty výdavkov, ktoré španielska vláda ohlásila v stredu, pomôžu krajine splniť prísne fiškálne ciele, na ktorých sa dohodla s Európskou úniou. Informovala o tom Európska komisia.

"Vítame nové fiškálne opatrenia, ktoré v stredu predstavila španielska vláda,“ povedal hovorca eurokomisára pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehna. "Je to dôležitý krok, aby sa zabezpečilo splnenie fiškálnych cieľov pre tento rok,“ dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok