Čína varuje pražského pirátskeho primátora a radnicu: Nie ste vítaní

TA3 TASR
18.7.2019 10:04

Čínskemu ministerstvu zahraničných vecí sa nepáči konanie pražskej radnice a jej primátora Zdeňka Hřiba. Hovorca ministerstva Keng Šuang uviedol, že Praha koná veľmi nevhodne v témach, ktoré sa týkajú čínskej suverenity a kľúčových záujmov vrátane otázok okolo Taiwanu a Tibetu. Informoval o tom český spravodajský portál Novinky.cz.

Čína varuje pražského pirátskeho primátora a radnicu: Nie ste vítaní
Facebook.com/Zdeněk Hřib - primátor Prahy

Poškodené cítenie čínskeho ľudu?

Hovorca Keng dostal na tlačovej konferencii otázku, či môže potvrdiť, že Čína podnikla opatrenia voči protičínskym krokom pražského magistrátu a primátora. Odpovedal, že tieto aktivity vážne poškodili cítenie čínskeho ľudu a podkopali vzťahy medzi oboma krajinami, predovšetkým dobrú atmosféru vzájomných výmen a spolupráce. "To je základný dôvod, prečo (s magistrátom) spojené strany a jednotlivci z Prahy nie sú čínskym ľudom vítaní," povedal Keng.

Naliehal na pražské úrady a tamojších politikov, aby zmenili svoje názory a prestali poškodzovať čínsko-české vzťahy. "Inak môžu prípadne poškodiť svoje vlastné záujmy," varoval podľa Noviniek čínsky hovorca. Praha pod vedením novej koalície začala v marci znova vyvesovať na budovu magistrátu tibetskú vlajku. Pozvanie na stretnutie tiež dostal predseda tibetskej exilovej vlády Lobsang Sangay.

Rokovanie s Pekingom

Vedenie mesta začalo takisto rokovať s Pekingom o zmene takzvanej sesterskej zmluvy, ktorú s čínskym mestom uzatvorilo predchádzajúce vedenie Prahy. To súčasné chce zo zmluvy odstrániť bod, ktorým Praha uznáva jednotnú Čínu a Taiwan pokladá za nedeliteľnú súčasť čínskeho územia. Zmluva bola schválená vo februári 2016, krátko pred marcovou návštevou čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Prahe.

Hřib nedávno oznámil, že čínsky veľvyslanec sa snažil na novoročnom stretnutí pražského primátora s diplomatickým zborom o odchod taiwanského diplomata, čo Hřib odmietol. Nevôľu Číňanov už pred časom pocítili aj umelecké telesá späté svojím názvom s českým hlavným názvom. Napríklad Pražskej komornej filharmónii zrušila čínska strana povolenie na vystúpenia v rámci turné, ktoré sa malo uskutočniť na jeseň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok