Miliónom Bulharov ukradli osobné údaje, hekeri majú ruské adresy

TA3 TASR
16.7.2019 14:11

Hekeri ukradli pri útoku na počítačový systém bulharskej finančnej správy osobné a finančné údaje miliónov ľudí a firiem, ktoré následne rozoslali miestnym médiám cez ruskú e-mailovú adresu. Oznámili to bulharskí vládni predstavitelia.

Miliónom Bulharov ukradli osobné údaje, hekeri majú ruské adresy
SITA/AP (ilu)

Útok sa podľa nich začal koncom júna a jeho pôvod bol zrejme v zahraničí. Terčom sa stali servery bulharskej Národnej agentúry pre príjmy. V pondelok hekeri následne zaslali niektorým bulharským médiám e-mail s odkazmi na ukradnuté dáta. Prípad vyšetrujú osobitné tímy boja proti počítačovej kriminalite a premiér Bojko Borisov zvolal zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť. Vláda avizovala tiež kontrolu vo všetkých štátnych inštitúciách a chce požiadať o pomoc s úplnou kontrolou svojich najcitlivejších systémov aj agentúru EÚ pre kybernetickú bezpečnosť.

Minister vnútra Mladen Marinov pre televíziu bTV povedal, že kyberútok bol pravdepodobne motivovaný rozhodnutím Bulharska zakúpiť osem amerických stíhačiek F-16, ktorými chce nahradiť zastarané sovietske stroje typu Mig-29.
Minister financií Vladislav Goranov s takouto verziou nesúhlasil, keď poukázal na to, že k útoku došlo pred tým, ako vláda kontrakt schválila. Goranov oznámil, že zasiahnuté boli asi tri percentá z databázy NAP, čo sa týka miliónov záznamov. Dodal, že uniknuté informácie neboli utajené a neohrozujú finančnú stabilitu.

Bulharské médiá informovali, že hekeri ukradli údaje o približne piatich zo siedmich miliónov obyvateľov krajiny. E-mail od hekerov obsahoval aj výzvu na prepustenie zakladateľa stránky WikiLeaks Juliana Assangea. "Vaša vláda je duševne zaostalá. Stav vašej kybernetickej bezpečnosti je paródiou," citovali médiá z e-mailu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok