Tragická smrť vo Vysokých Tatrách. Horolezec padal 250 metrov

TA3 TASR
15.7.2019 18:33

Maďarský horolezec neprežil pád spod Kolového štítu vo Vysokých Tatrách. Z Horskej záchrannej služby informovali, že jeho pád smerom do Kolovej doliny nahlásili v pondelok krátko po 7.00 h.

Na miesto letel vrtuľník

„O pomoc požiadal prostredníctvom aplikácie HZS jeho spolulezec, ktorý sa nachádzal na hrebeni, približne 50 metrov pod vrcholom Kolového štítu. Súbežne s hovorom sme tak mali k dispozícii aj presné GPS súradnice miesta nehody,“ uvádza HZS na svojej stránke.

O súčinnosť požiadali posádku leteckých záchranárov z Popradu. Priamo k postihnutým sa nebolo možné pre zlú viditeľnosť a silný vietor zo vzduchu dostať. Postupne boli z heliportu v Starom Smokovci do Červenej dolinky, keďže inde to pre nepriaznivé poveternostné podmienky nebolo možné, vrtuľníkom VZZS vyvezení dvaja záchranári HZS. K horolezcovi už postupovali pozemne.

Zo Starého Smokovca smerovala na miesto nehody ďalšia skupina záchranárov HZS. „Žiaľ, 40–ročný horolezec pri približne 250-metrovom páde utrpel poranenia nezlučiteľné so životom,“ uvádza ďalej HZS. Telesné pozostatky v súčinnosti s Letkou ministerstva vnútra letecky transportovali k Chate pri Zelenom plese a odtiaľ terénnym automobilom HZS do Ždiaru, kde telo odovzdali príslušníkom policajného zboru. S druhým horolezcom záchranári HZS zostúpili na chatu.

Zostupovala z chaty pod Ďumbierom

Poranenie tváre, pravdepodobne zlomeninu nosa a zápästia utrpela pri páde v Nízkych Tatrách česká turistka. Podľa informácií z oficiálnej webovej stránky horských záchranárov žena spadla počas zostupu z chaty pod Ďumbierom.

Zranenej turistke poskytli prvú pomoc ľudia, ktorí s ňou boli na túre. Následne pokračovali v zostupe a súčasne požiadali o pomoc prostredníctvom tiesňovej linky 112. Horskí záchranári českú turistku vyšetrili, poskytli jej zdravotnícke ošetrenie a zostúpili s ňou na Trangošku. Odtiaľ už na vlastnú žiadosť pokračovala v sprievode známych do nemocnice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok