V Rusku rokovali mafiánski bossovia. Polícia proti nim udrela

TA3 TASR
15.7.2019 15:21

Polícia Podmoskovskej oblasti zadržala cez víkend 32 osôb, ktoré sa v jednej z reštaurácií v meste Ľubercy zúčastnili na schôdzke vodcov ruského podsvetia známych pod označením zlodeji zo zákona, teda vory v zakone.

V Rusku rokovali mafiánski bossovia. Polícia proti nim udrela
SITA/AP (ilustračné foto)

Zadržaný má byť i Šiškan

Podľa agentúry Interfax to potvrdila Tatiana Petrovová, hovorkyňa správy ministerstva vnútra pre Podmoskovskú oblasť. So zadržanými boli spísané protokoly na základe podozrenia zo spáchania výtržnosti a kladenia odporu policajným orgánom.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy je medzi zadržanými aj vnuk mafiánskeho bosa Aslana Usojana, známeho pod prezývkou Ded Hasan, ktorý bol zavraždený v Moskve v roku 2013. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) potvrdil i zadržanie Olega Šiškanova, známeho aj ako Šiškan, ktorý je podozrivý z vraždy miestnej poslankyne Tatiany Sidorovovej a jej príbuzných.

Na vrchole pyramídy je "vor v zakone"

Počiatky fenoménu "vorov v zakone" možno vystopovať už 16. storočí, keď v cárskom Rusku existovali skupiny zlodejov a lúpežné bandy, ktoré kradli bohatým a pomáhali chudobným. Boli v opozícii voči vláde a mali svoje vlastné pravidlá. Po páde cárskeho Ruska a boľševickej revolúcii v roku 1917 boli milióny ľudí posielané do pracovných táborov - tzv. gulagov, kde sa formovala vrstva kriminálnikov, z ktorých neskôr vznikli práve mafiáni typu "vor v zakone". V tomto období vznikol aj zložitý systém tetovania, ktorým je ruská mafia dodnes preslávená.

Postsovietsky organizovaný zločin sa vyznačuje hierarchickou štruktúrou - i keď voľnejšou ako u klasickej mafie -, tradíciami, disciplinovanosťou a poriadkom. Na vrchole pomyselnej pyramídy je vždy "vor v zakone" - profesionálny zločinec, starší a skúsený, ktorý si svoje postavenie vydobyl svoju kriminálnou "kariérou". Nikdy nespolupracuje s políciou a ostatní ho plne rešpektujú. Svoju "funkciu" vykonáva až do svojej smrti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok