Účastníci poznajú dôvody Bezákovho odvolania, tvrdí KBS

TASR
10.7.2012 13:54

Konferencia biskupov Slovenska sa rozhodla podrobnejšie vyjadriť k medializovanej kauze odvolania trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Vo vyhlásení sa tvrdí, že verejnosti neznáme dôvody jeho odvolania zainteresovaní poznajú.

Účastníci poznajú dôvody Bezákovho odvolania, tvrdí KBS
ČTK

Vatikán nebýva zhovorčivý

Svätá Stolica pri príležitosti Apoštolskej vizitácie v niektorej diecéze v záujme ochrániť osoby, zainteresované vo vyšetrovaní a kvôli rešpektovaniu pastiera diecézy, zvyčajne nezverejňuje obsah, ktorý bol dôvodom konečného rozhodnutia Svätého Otca.

Princíp práva na dôvernosť získaných informácií treba stále dodržiavať. To však neznamená, že tieto dôvody nie sú známe zainteresovaným osobám. Uviedla to dnes vo vyhlásení o odvolaní trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka Konferencia biskupov Slovenska. Uverejnila ho na svojej webovej stránke.

"V týchto dňoch sme svedkami, že časť Božieho ľudu na Slovensku prijala rozhodnutie Svätého Otca ohľadom arcibiskupa Bezáka na základe skreslených a čiastkových informácií, publikovaných niektorými oznamovacími prostriedkami," píše sa vo vyhlásení.

Pápežovo rozhodnutie prijali s rešpektom

Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení, KBS považuje  skúmanie v Trnavskej arcidiecéze za vykonané so všetkou vážnosťou, korektnosťou a so zmyslom pre zodpovednosť, výlučne pre dobro Cirkvi. Preto KBS prijíma rozhodnutie pápeža s hlbokým rešpektom a synovskou poslušnosťou. 

"My, biskupi Katolíckej cirkvi na Slovensku, Cirkvi zraňovanej, ale stále vernej Svätému Otcovi a učeniu Cirkvi aj v ťažkých momentoch našich dejín, obraciame sa s naliehavou výzvou na všetkých, aby s rešpektom a s dôverou prijali rozhodnutie Svätého Otca. Pozývame všetkých k modlitbe, aby sa biskupi, kňazi a všetci veriaci, s Božou pomocou a na príhovor Sedembolestnej Panny Márie, Patrónky Slovenska a sv. Cyrila a Metoda, usilovali s vážnosťou a s duchom viery pracovať pre dobro jednotlivých diecéz, ktoré tvoria Cirkev na Slovensku," uvádza sa vo vyhlásení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok