Dedičia pruského kráľa žiadajú odškodné, umenie aj pozemky

TA3 TASR
13.7.2019 07:38

Dedičia bývalej pruskej monarchie sa dožadujú vrátenia tisícok umeleckých diel, spomienkových predmetov a iných historických artefaktov od nemeckého štátu. Oznámilo to tamojšie ministerstvo kultúry, ktoré tak potvrdilo správu časopisu Der Spiegel.

Dedičia pruského kráľa žiadajú odškodné, umenie aj pozemky
SITA/AP (ilu)

Rokovanie medzi rodinou Hohenzollernovcov, spolkovou vládou, ako aj spolkovými krajinami Berlín a Brandenbursko ohľadom reštitučných nárokov prebiehajú už "niekoľko rokov", uviedlo mienené ministerstvo. Ako napísal Der Spiegel, Hohenzollernovci požadujú vrátenie desaťtisícok malieb, sôch, mincí, kníh a nábytku. Ďalej chcú právo sídliť v jednej z viacerých nehnuteľností vrátane paláca Cecilienhof, kde sa po skončení druhej svetovej vojny stretli spojenci a rokovali o budúcnosti Nemecka.

Rokovanie zo strany Hohenzollernovcov vedie Georg Friedrich Ferdinand, potomok posledného nemeckého cisára a pruského kráľa Viliama II., ktorý bol po porážke Nemecka v prvej svetovej vojne zosadený a odišiel do exilu. Členom pruskej kráľovskej rodiny po páde monarchie najskôr zobrali majetky bez kompenzácie, avšak v roku 1926 vznikla na základe zákona dohoda o majetku bývalej monarchie. Situáciu však skomplikovala po druhej svetovej vojne sovietska okupácia a následná komunistická vláda v polovici Berlína a v Brandenbursku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok