Chcú moc, nie slúžiť ľudom. Mayová nepriamo kritizovala Johnsona

TA3 SITA
12.7.2019 18:50

Odchádzajúca britská premiérka Theresa Mayová v piatok nepriamo kritizovala svojho pravdepodobného nástupcu na poste šéfky Konzervatívnej strany aj britskej premiérky Borisa Johnsona.

Chcú moc, nie slúžiť ľudom. Mayová nepriamo kritizovala Johnsona
SITA/AP

Johnson je favorit

Nespomenula ho síce po mene, no podľa britských médií je jednoznačné, že myslela práve jeho. Mayová kritizovala ľudí, ktorí idú o politiky preto, aby mali moc, a nie preto, aby slúžili ľuďom. "Ľudia, ktorí (post britskej premiérky) chápu ako nástroj moci, si príliš často myslia, že je to celé o nich a nie o ľuďoch, ktorým slúžia," povedala v piatok Mayová.

Johnson, bývalý starosta Londýna a exminister zahraničných vecí, sa o post predsedu Konzervatívnej strany pobije vo vnútrostraníckom hlasovaní so súčasným šéfom britskej diplomacie Jeremym Huntom. Je však v tomto súboji výrazným favoritom. Šéf strany s parlamentnou väčšinou sa vo Veľkej Británii automaticky stáva aj premiérom.

Spravila všetko, čo bolo v jej silách

Mayová oznámila odchod z oboch týchto postov po tom, ako sa jej nepodarilo pretlačiť cez britský parlament dohodu medzi Londýnom a Bruselom a odchode krajiny z Európskej únie. Odchádzajúca premiérka aj v piatok zopakovala, že spravila všetko, čo bolo v jej silách, aby presadila dohodu o brexite. Ako dodala, nemyslí si, že by jej nástupca bol schopný - na rozdiel od nej - dotlačiť Európsku úniu k akýmkoľvek novým ústupkom.

"Mylne som sa domnievala, že tá ťažšia časť rokovaní bude s EÚ, že parlament bude akceptovať vôľu britských občanov a že ľudia, ktorí strávili svoje životy kampaňovaním za brexit, budú hlasovať za. Ale nehlasovali," posťažovala sa Mayová.

Premiérka reagovala aj na reakcie ľudí, ktorí si robili posmešky z toho, že pri svojej abdikačnej reči bola viditeľne pohnutá. "Ak by sa hlas premiéra-muža zlomil, hovorilo by sa 'aký vlastenecký čin, naozaj miluje svoju krajinu’. Ale keď sa to stane žene-premiérke, reakcia je 'prečo reve’," povedala Mayová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok