Vysokoškolských učiteľov obmedzia týždnovým limitom hodín

TASR
10.7.2012 11:29

Minister školstva Dušan Čaplovič plánuje pristrihnúť krídla „lietajúcim učiteľom“, ktorí majú plné úväzky na viacerých vysokých školách. Návrh novely vysokoškolského zákona im dovoľuje na akademickej pôde pracovať spolu 58 hodín týždenne. Tento počet hodín si učitelia môžu rozvrhnúť aj na viacero vysokých škôl.

Vysokoškolských učiteľov obmedzia týždnovým limitom hodín
SITA

„Zamestnanec môže mať napríklad jeden pracovný pomer v rozsahu ustanoveného týždenného pracovného času 37,5 hodiny a druhý pracovný pomer v rozsahu týždenného pracovného času 20,5 hodiny, ale aj štyri pracovné pomery na rôznych vysokých školách, každý v rozsahu 14,5 hodiny týždenne,“ píše sa v návrhu.

Rezort opatrenie odôvodňuje tým, že niektorí vysokoškolskí učitelia majú niekoľko pracovných pomerov na týždenný pracovný čas, čo môže ohrozovať kvalitu činností, ktoré robia ako učitelia, výskumníci či umeleckí pracovníci.

Exminister školstva Eugen Jurzyca presadil zverejňovanie úväzkov vysokoškolských pedagógov, na základe čoho môže verejnosť od apríla tohto roka ľahko zistiť, koľko úväzkov majú jednotliví učitelia na jednotlivých školách.

Z analýzy, ktorú na základe registra zamestnancov vysokých škôl vypracoval bývalý Jurzycov poradca Marián Zachar v spolupráci s inštitútom INEKO vyplýva, že na veľkej väčšine vysokých škôl sú zamestnaní na stopercentný úväzok aj profesori s plným úväzkom na inej vysokej škole. Päť verejných vysokých škôl zamestnáva viac ako 20 percent takýchto profesorov.

Podľa prezidenta Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) Libora Vozára je aj v zahraničí bežné, keď profesor má polovičný úväzok na jednej univerzite, no popritom prednáša aj na ďalších. „Na druhej strane, na Slovensku narástli prípady viacnásobných pracovných úväzkov vysokoškolských učiteľov. Osobne si myslím, že viacnásobné plné pracovné úväzky nie sú celkom v súlade ani s legislatívou a nepokladám to za rozumné,“ povedal rektor. O tom, či by v zákone mal byť stanovený presný počet hodín, ktoré môže pedagóg odučiť, by mala prebehnúť odborná diskusia. Rektori vysokých škôl sa návrhom novely vysokoškolského zákona budú zaoberať na svojom najbližšom zasadnutí koncom júla.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok