Fotogaléria: Čaputová prišla na prvú návštevu Maďarska

TA3 TASR
11.7.2019 12:41

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je na prvej návšteve Maďarska. Stretla sa s prezidentom Jánosom Áderom a na programe bolo aj rokovanie s premiérom Viktorom Orbánom.

Fotogaléria: Čaputová prišla na prvú návštevu Maďarska
SITA

Maďarský prezident János Áder privítal v Budapešti slovenskú prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá pricestovala na jeho pozvanie na jednodňovú nástupnú návštevu. Najvyššiu predstaviteľku Slovenskej republiky privítali s vojenskými poctami pred budínskym Sándorovým palácom, sídlom maďarského prezidenta.

Maďarsko so Slovenskom spája to, ako obyvatelia oboch krajín vnímajú členstvo v Európskej únii - teda vysoká podpora členstva v EÚ, povedala po stretnutí s maďarským prezidentom Čaputová. "Za Slovenskú republiku môžem povedať, že nemám pochybnosti, že sa Slovensku dnes darí do veľkej miery práve vďaka európskej integrácii, a teda nie vďaka návratu kompetencií jednotlivým štátom," zdôraznila. Prezidentka odmietla tvrdenie maďarských vládnych médií, že je údajnou agentkou amerického finančníka Georgea Sorosa.

"Rád by som si s Vami vymenil názory na otázky udržateľnosti a ochrany životného prostredia, ktoré sú pre nás oboch také dôležité, ako aj na budúcnosť tohto regiónu a Európy," napísal 2. apríla v blahoprajnom liste maďarský prezident po víťazstve Čaputovej v prezidentských voľbách. Áder vtedy ocenil otvorenosť, ktorú novozvolená prezidentka prejavuje voči otázkam dôležitým pre národnostné menšiny, a dodal, že cieľom jej budapeštianskej návštevy by mala byť diskusia o situácii maďarsko-slovenských vzťahov a o perspektíve vzájomnej spolupráce.

S predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom vyzdvihli význam spolupráce Vyšehradskej štvorky. Ten na schôdzke, ktorá sa konala po rokovaní s prezidentom Jánosom Áderom, ocenil, že jedna z prvých zahraničných ciest slovenskej hlavy štátu po nástupe do funkcie viedla práve do Maďarska. Orbán zdôraznil, že maďarsko-slovenské vzťahy sa od roku 2010 postupne zlepšujú a že tieto krajiny dosiahli spolu vynikajúce výsledky. Orbán sa s Čaputovou zhodli v tom, že vyšehradská spolupráca je strategickou záležitosťou pre strednú Európu, a to najmä v terajších časoch, keď sa v Európskej únii diskutuje o najdôležitejších otázkach budúcnosti kontinentu, citovala MTI Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho.

hungary-slovakia-99154-93bd89bb2bcd4eaa9163bd8074a2c999_ac1100ae-5842-125d.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok