Kiska prezradil, čo mu chýba v dohode medzi PS, Spolu a KDH

TA3 SITA
10.7.2019 13:43

Lídra vznikajúcej strany Za ľudí Andreja Kisku prekvapilo, že v dohode KDH, PS a Spolu chýba vylúčenie spolupráce so Smerom, SNS a extrémistami. Vyplýva to zo stanoviska exprezidenta, ktoré poskytol Juraj Šeliga z tímu Za ľudí.

Kiska prezradil, čo mu chýba v dohode medzi PS, Spolu a KDH
SITA/Peter Rusko (ilustračná fotografia)

Od možných partnerov to očakáva

"Vítam, že PS, Spolu a KDH vedú dialóg a chcú spolupracovať. Od začiatku hovorím, že celá demokratická opozícia musí občanom ukázať schopnosť spolupracovať a pripravenosť prevziať zodpovednosť za našu krajinu a vrátiť Slovensko späť všetkým ľuďom," uviedol Kiska.

Podľa neho vylúčenie spolupráce so Smerom, SNS a extrémistami je jednoznačný postoj, ktorý očakáva aj od svojich možných partnerov. "Verím, že celá demokratická opozícia sa jasne dohodne, že vylučujeme vládu so Smerom a jeho klonmi, SNS a extrémistami, a že našimi prioritami sú zdravotníctvo, spravodlivosť, boj proti korupcii a školstvo," uviedol Kiska a dodal, že vzájomná komunikácia má byť férová a slušná. "Tak, ako doteraz budeme aj naďalej pokračovať v debatách s jednotlivými opozičnými demokratickými stranami. Musíme ukázať, že záujem našej krajiny a jej občanov je pre nás všetkých nadradený straníckym záujmom či záujmom jednotlivých lídrov,” uzavrel bývalý prezident.

Chcú riešit problémy spoločne

Koalícia Progresívne Slovensko/Spolu podpísala dohodu o predvolebnej spolupráci s Kresťanskodemokratickým hnutím. Na tlačovej besede o tom informovali predstavitelia všetkých troch strán. Lídri Alojz Hlina, Miroslav Beblavý aj Michal Truban sa zhodli, že má zmysel rokovať o spolupráci pred budúcoročnými parlamentnými voľbami, do ktorých zostáva osem mesiacov.

Podľa Beblavého treba Slovensko posunúť vpred. Spoločne chcú riešiť problémy v školstve či zdravotníctve. Hoci samotný dokument o vylúčení spolupráce nehovorí, strany viackrát verejne deklarovali, že so Smerom-SD, SNS ani s ĽSNS spolupracovať nebudú. Beblavý k ním na tlačovej besede 8. júla pridal aj Štefana Harabina, ktorého meno sa skloňuje s možným vstupom do politiky.

V dohode sa strany zaväzujú, že na seba nebudú v kampani útočiť a že budú viesť konštruktívny dialóg s cieľom nájsť programové prieniky. Nevylúčili, že k dohode môžu pristúpiť aj iné opozičné strany. „Naším cieľom je zvýšiť šancu, že na Slovensku po roku 2020 vznikne pevná a výkonná vláda, ktorá výrazne zlepší kvalitu spravovania štátu, úroveň služieb občanom a štýl politiky na Slovensku,“ priblížil ciele dohody Beblavý.

Sulík: Môže to mať zmysel

Strana Sloboda a Solidarita už koncom júna deklarovala, že do parlamentných volieb pôjde samostatne. Predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík vtedy vyhlásil, že ak sa nová strana exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí spojí s už existujúcimi stranami Progresívne Slovensko a Spolu, tak takýto trojblok môže mať zmysel. "Ak sa nespoja, bude to rozbíjanie opozície," uviedol.

Podľa hnutia OĽANO až čas ukáže, či dohoda, ktorú dnes podpísali mimoparlamentné strany, prinesie ovocie."Cieľom hnutia OĽANO je vláda bez Smeru, SNS a ĽSNS. Všetko, čo prispeje k tomu, aby po parlamentných voľbách nevládla ani jedna z týchto strán, je pre Slovensko prínosom," uviedlo hnutie v stanovisku. OĽANO sa už dlhodobo snaží o spoluprácu a spájanie demokratickej opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok