Čaputová prijala ministra obrany a pochválila ocenených vojakov

TA3 TASR
9.7.2019 12:29

Vojenské nákupy musia spĺňať prísne kritériá transparentnosti obstarávania, pretože ide o verejné zdroje a ľudia by nemali mať pochybnosti o tom, či sú vynakladané hospodárne. Po stretnutí s ministrom obrany Petrom Gajdošom to uviedla Zuzana Čaputová. Prezidentka prijala aj laureátov vojenského činu roka.

Čaputová prijala ministra obrany a pochválila ocenených vojakov
TASR/Michal Svítok

Čaputová: Mám legitímne otázniky nad nákupmi

"Z toho, čo dnes o tom viem, mám o tom legitímne otázniky a na ďalších stretnutiach sa o tom budeme rozprávať," dodala. Prezidentka si podľa svojich slov zatiaľ zisťuje viac informácií. "Samozrejme, registrujem otázniky nad týmito nákupmi a aj sme o tom na tomto osobnom stretnutí hovorili - o nárokoch na transparentnosť a dôveryhodnosť pri obstarávaní," vysvetlila. Na stretnutí tiež podľa svojich slov zdôraznila, že by mali všetky plánované nákupy zodpovedať záväzkom Slovenska vo vzťahu k NATO. Potešilo ju tiež, že plánované sú aj investície do osobného vybavenia vojakov, nielen ťažkej techniky.

Ďalšou témou, o ktorej chce ešte prezidentka hovoriť, je bezpečnostná stratégia. Utorkové stretnutie s ministrom obrany bolo však podľa Čaputovej len úvodné, zoznamovacie. "Je to druhý minister, s ktorým som sa stretla, po ministrovi zahraničných vecí minulý týždeň," priblížila. Podľa svojich slov plánuje byť s armádou v častom kontakte, pretože ju považuje za dôležitú zložku verejnej moci.

Gajdoš po stretnutí s prezidentkou zdôraznil, že všetky nákupy sú realizované v súlade s dlhodobým plánom a musia byť schválené aj vládou SR. S prezidentkou chce podľa svojich slov komunikovať aj naďalej. "Máme nastavené pravidelné stretnutia, podobne, ako som mal s bývalým prezidentom Kiskom. Pokiaľ budú nejaké nové projekty a bude požiadavka z prezidentskej kancelárie, som pripravený kedykoľvek informovať pani prezidentku," dodal.

Zachránil muža v bezvedomí

Čaputová prijala aj laureátov vojenského činu roka. Ocenenia sú podľa nej príkladom, ktorý by malo nasledovať čo najviac príslušníkov ozbrojených síl. "Naša spoločnosť veľmi potrebuje, aby inštitúcie a verejní činitelia mali dôveru verejnosti. Teší ma, že ste svojimi skutkami napomohli tomu, aby si naši ľudia uvedomovali, že profesionálnym vojakom môžu plne dôverovať," povedala oceneným vojakom Čaputová, ktorú teší, že je pre nich služba nielen prácou, ale spôsobom života.

Ocenenie za rok 2018 získali štyria vojaci. V kategórii Záchrana života to bol Lukáš Kucharčík, ktorý muža v bezvedomí po autonehode odtiahol do bezpečnej vzdialenosti od horiaceho auta, ktoré následne vybuchlo. Cenu za Pomoc verejnosti si prevzal Martin Majer za finančné zbierky pre Detskú fakultnú nemocnicu v Banskej Bystrici.

Laureátom v kategórii Priateľ Ozbrojených síl SR je Pavol Honzek a Klub generálov SR v Trenčíne. Nominovaný bol za zrekonštruovanie vojenského cintorína v Trenčíne - Kubrej pri príležitosti 100. výročia ukončenia prvej svetovej vojny. Mimoriadnu cenu získal Ján Himpán, ktorý ešte ako veliteľ výcvikového strediska ženijného vojska v Seredi v roku 1993 začal organizovať hromadné darovanie krvi. Sám daroval krv 104-krát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok